DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Hamilton és Marquez, a két domináló bajnok összehasonlítása

Több tekintetben is azonos utat jár be a Formula-1 és a MotoGP jelenlegi két kiemelkedő bajnoka. Az évtized derekától szinte verhetetlen a két ász, de hogyan állnak egymáshoz képest?

Nem könnyű összehasonlítani a két eltérő versenyág jelenlegi két legkiemelkedőbb személyiségét. Lewis Hamilton és Marc Marquez is 2013-ban került új csapatához (ez a spanyol esetében kategóriaváltást is jelentett egyben), de a brit első évében még nem alkotott maradandót a pályán, egyetlen futamgyőzelmet sikerült szereznie. Marquez viszont első szezonjában rögtön világbajnok lett a királykategóriában.

Mindkét versenyző fantasztikus eredménysort tudhat magáénak, Hamilton az elmúlt hat szezonból ötször (hatalmas pontelőnye tudatában borítékolható idei bajnoki címe is, de hivatalosan egyelőre még csak ötből négy a mérleg), míg Marquez hétből hatszor diadalmaskodott.

Mindkettejüknél egyetlen lyukas év található, Marquez 2015-ben hibát hibára halmozott és a szezon hajrájában már nem tudott beleszólni a bajnoki címért folyó küzdelembe (bár sokak szerint Malajziában mégis beleszólt…), akkor Jorge Lorenzo vitte el a pálmát. Lewis Hamiltonnál a 2016-os év vált kakukktojássá, minimális különbséggel legyőzte őt Nico Rosberg, a csapattárs.



Hamilton a Mercedes, Marquez a Honda szekerét húzza. Hamilton szerencsés esetben már Suzukában újabb világbajnoki címet ünnepelhet, Marquez az elmúlt hétvégén már feltette a koronát idei szenzációs teljesítményére, saját elmondása szerint is eddigi pályafutása legjobb szezonját futja.

Érdemes összehasonlítani Hamilton és Marquez lőlapját a Gpfans.com szakportál elemzésének segítségével. A 2013-tól mostanáig eltelt időszakot vizsgáljuk.

Versenyek száma
Hamilton: 135 – Marquez: 123

Győzelmek száma és aránya
Hamilton: 61 (45,2%) – Marquez: 53 (43,1%)

Pole-pozíciók száma
Hamilton: 61 – Marquez: 61

Dobogós helyek száma
Hamilton: 98 – Marquez: 91

Leggyorsabb körök
Hamilton: 33 – Marquez: 54

Szerzett pontok összesen
Hamilton: 2427 – Marquez: 2180

Bajnoki címek
Hamilton: 4* - Marquez: 6
* A 2019-es évet még nem számítjuk Hamilton esetében

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: