DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Marquez utolsó kanyaros győzelemmel szerezte meg nyolcadik vb-címét

Hiába vezetett szinte végig Fabio Quartararo, a Repsol Honda spanyolja a hajrában megint megfosztotta őt első MotoGP-s sikerétől, így első hellyel zsebelte be újabb összetett elsőségét.

Úgy vágott neki a MotoGP mezőnye a szezon tizenötödik futamának, a Thaiföldi Nagydíjnak, hogy Marc Marqueznek először nyílt esélye arra, hogy bebiztosítsa nyolcadik világbajnoki címét. A pole-pozícióból azonban nem ő, hanem idén már negyedszer Fabio Quartararo startolhatott, miközben a második sorban már a rajt előtt dráma zajlott, Jack Millernek kellett ugyanis letolnia a motorját a rajtrácsról, így az ausztrál csak a bokszból vághatott neki a 26 körös távnak.

 marq-2019-win



Quartararo megőrizte a vezetést a rajt után, mögé viszont Marquez lépett előre, megelőzve Maverick Vinalest. A repsolos a második körben a franciát is megtámadta, ám hiába ment el mellette simán az egyenesben, utána szélesre sodródott, így a yamahás visszavette az első pozíciót. Ők ketten apránként távolodni látszottak Vinalestől, aki kényelmesen tartotta a harmadik helyét a felzárkózó Andrea Dovizioso előtt, akit Franco Morbidelli és Valentino Rossi követett az első körök után – igaz, az olaszt nem sokkal később lehagyta az Alex Rins, Joan Mir suzukis duó.

Quartararo és Marquez folyamatosan egymásnak adta a verseny leggyorsabb körét, négy és hét tized között mozgott közöttük a különbség. A táv feléhez érve aztán a spanyol visszazárkózott és elkezdte nyomás alá helyezni az újoncot. Négy körrel a vége előtt aztán megindult a csata a győzelemért, Marquez viszont sokáig nem próbálkozott konkrét előzési kísérlettel, a hátsó egyenesben is a külső ívre helyezkedett a féktáv előtt. Az utolsó körben aztán ezen a ponton Marquez elment Quartararo mellett, aki ugyan még próbálkozott az utolsó kanyarban, ám a repsolos visszaverte a támadást, ahogy tette azt egy éve Doviziosóval.

Ez pedig azt jelentette, hogy Marquez idei kilencedik győzelmével pedig már négy fordulóval a vége előtt megszerezte hatodik MotoGP-s, összességében pedig nyolcadik világbajnoki címét. Ezzel a hondás egy vb-címre került a Mike Hailwood, Carlo Ubbiali, Rossi hármastól, rajtuk kívül pedig Angel Nieto (13 vb-cím) és Giacomo Agostini (15) van előtte. Mögötte Quartararo némileg dühösen vette tudomásul, hogy megint lecsúszott az elsőségről, míg a dobogót Vinales tette teljessé. Őket Dovizioso, Rins, Morbidelli, Mir és Rossi követte, az első tízbe pedig Danilo Petrucci és Takaaki Nakagami fért még be.

motogp-thai-ered

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: