DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Palmer: Teljesen abnormális, hogy a VSC alatt is lehet kereket cserélni

Az egykori Formula-1-es pilóta szerint totálisan unfair, hogy a virtuális biztonsági autó versenyeket dönthet el, miközben arra találták ki, hogy a kialakult különbségek megmaradjanak.

Az Orosz Nagydíjon tökéletes példát láthattunk erre, amikor is az élen haladó két Ferrari már túljutott a bokszkiállásokon, miközben a közepes keveréken rajtoló Mercedesek még kivártak a kopottabb, ezért lassabb gumikon. A pályán korábban egyébként is előrébb levő Charles Leclerc a kiállás után 8-9 tizedmásodperceket hozott körönként Lewis Hamiltonon (és még többet Sebastian Vettelen), aztán beütött a krach a Scuderia szempontjából.

Éppen Vettel autója állt le rossz helyen, a VSC időszak alatt pedig Lewis Hamilton gyakorlatilag megtehetett egy ingyen kiállást, amivel simán vissza is jött az első helyre. A hatalmas taktikai hátrányba kerülő Ferrari pedig újra kihozta Leclerc-t frissebb, lágy abroncsokért, de ezzel Valtteri Bottas mögé is visszaesett és nem is tudta megelőzni a finnt.

Éppen a VSC fordította meg a sorrendet a Mercedes és a Ferrari között


A VSC-nek tehát alapvető befolyása volt a futam végeredményére és Jolyon Palmer szerint ez nagyon nem jó így, mivel a rendszert éppen azért hozták létre eredetileg, hogy sportszerűbb legyen a verseny és ne vesszenek el a különbségek. A brit szerint viszont így, hogy közben bokszkiállást is lehet tenni, éppen ellenkező hatást érnek el vele.

„Nagyon furcsa, hogy egy futamgyőzelmet meg lehet szerezni, illetve el lehet veszteni egy VSC időszak miatt. Az egész virtuális biztonsági autónak az lenne a lényege, hogy minél inkább semleges hatása legyen, az autókat egy meghatározott, csökkentett sebességre limitálják, ezzel nagyjából megtartva a köztük fennálló különbséget” – írta le véleményét Palmer a BBC Sport weboldalán.

„Az egyik megoldás az lenne a jelenlegi problémára, ha a VSC és az SC jelzés alatt zárva lenne a bokszutca, vagy egy meghatározott időt a bokszban kellene tölteniük, hogy ne nyerhessenek időt a kiállással. Biztos lehetne más megoldás is, de szükség lenne egy fair ötletre, hogy ne ismétlődjön meg az, amit Szocsiban láttunk” – tette hozzá Palmer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: