DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton számára hihetetlen a győzelem, Leclerc beszélni fog a csapattal

Így nyilatkoztak a dobogósok Szocsiban: a váratlan első helyet szerző brit még nem gondol a bajnoki címre. Bottas szerint nem rossz eredmény a második pozíció, a harmadik helyre szorult Leclerc igyekezett pozitívan felfogni a vereséget.

Az Orosz Nagydíj elején még az tűnt a fő kérdésnek, hogy Sebastian Vettel vagy Charles Leclerc nyeri a Ferrarinak a versenyt, aztán a német kiesése és az ezt követő virtuális biztonsági autó teljesen átírta a futam krónikáját. Végül a nagydíj naptárba kerülése, 2014 óta sorban hatodik győzelmét aratta a Mercedes, kettős sikert Lewis Hamilton és Valtteri Bottas révén.

„Először is, hihetetlen munkát végzett mindenki ezen a hétvégén a csapatban” – nyilatkozta a leintést követően Hamilton. „Mindig hajtanak, mindig próbálnak innoválni és egyszerűen sosem adják fel, amit nekem is inspiráló látni. Hihetetlen ez a mai eredmény! Elképesztően gyors volt a Ferrari a startnál, nagyon nehéz feladat volt tartani velük a lépést. De nem adtuk fel, nyomás alatt tartottuk őket, és az autó is fantasztikusan működött.”



A győzelem fontos lépés volt hatodik világbajnoki címe felé, de Hamilton állítja, nem jár a fejében a végső győzelem: „Még nincs vége a szezonnak, nem gondolok a bajnokságra, folyamatosan csak a következő versenyre koncentrálok. Tudom, hogy a főnökök elégedettek lesznek a mai eredménnyel. Olyan érzés, mintha az első győzelmem lenne!” – zárta a Paul di Restának megszólaló brit.

„A negyedik helyről indulva másodikként végezni nem rossz, de azért nem egy futamgyőzelem” – vélekedett a második helyezett Bottas. „A csapat számára nagyszerű ez az eredmény, mivel kemény versenyeken vagyunk túl. Az első szakaszban nem igazán volt meg a tempóm, nem tudtam tartani a lépést, a McLarenekkel kellett harcolnom. A második etapban egyre jobban működött az autó, Charles-t is magam mögött tudtam tartani, úgyhogy nem rossz ez az eredmény.”

Vettel műszaki hibája pillanatában úgy tűnt, Leclerc-é lesz a győzelem, aztán az ifjú monacói számára minden rosszul alakult. A megállás miatt elrendelt VSC-fázis során teljesített kiállással csak Hamilton ugrotta át, a Ferrari azonban kétkiállásos stratégiára váltott friss lágy abroncsokért, ennek következtében pedig a pole-pozíciós Bottas mögé esett vissza, akit nem tudott megelőzni a leintésig.

„Legalább folyamatosan hozzuk az eredményeket és ismét dobogón vagyok. Kár, hogy a másik autó nincsen itt. Viszonylag elfogadható verseny volt. Láthattuk, hogy a Mercedes nagyon gyors a futamon, nem úgy, mint az időmérőn. Ezért nekünk is a versenytempón kell dolgoznunk. Egyértelműen megvolt a sebességünk, hogy Valtteri előtt végezzünk, de nagyon nehéz volt követnem őt, mert amikor közel kerültem hozzá, minden túlmelegedett. Most a harmadik hely volt a legjobb eredmény számunkra, a safety car rosszul jött ki nekünk” – mondta első interjújában a monacói.

Természetesen a futam első felének fő sztorijáról is megkérdezték, a csapaton belüli nézeteltérésről – a Ferrari rádiója körökön át arról zengett, elengedje-e őt a rajtnál élre álló Vettel vagy sem: „A taktika az volt, hogy szélárnyékot adok Sebastiannak a második kanyarig, és ez meg is történt. Hogy mi történt azután, azt még kell beszélnem a csapattal” – mondta Leclerc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: