DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A VSC Hamilton kezére játszotta a győzelmet Szocsiban

Hiába uralta a futam első szakaszát a csapaton belüli sorrenden vacilláló Ferrari, Vettel műszaki hibája után átrendeződött az élmezőny, így a Mercedes aratott kettős sikert az F1-es Orosz Nagydíjon.

Ahogy az előző három futamon, úgy a Formula-1-es Orosz Nagydíjon is Charles Leclerc várhatta a pole-pozícióból a piros lámpák kialvását. A start után viszont a dupla szélárnyékot tökéletesen kihasználó Sebastian Vettel tört az élre a harmadik helyről, átugorva csapattársát és Lewis Hamiltont is, aki mögé pedig a Valtteri Bottast elkapó Carlos Sainz zárkózott fel. A hátsóbb régiók viszont nem úszták meg baleset nélkül: Romain Grosjean, Antonio Giovinazzi és Daniel Ricciardo ért össze, amit főként a két szélső autó sínylett meg. A Haas franciája ki is esett, az ausztrál Renault-ja is megsérült, de az Alfa Romeo olasz versenyzője is a mezőny végére csúszott. Az eset miatt pályára hajtott a biztonsági autó, a visszajátszásokból pedig az is látszott, hogy Kimi Raikkönen kiugrott a rajtnál – amiért aztán később meg is kapta az áthajtásos büntetését.

Az újraindítást követően maradtak az élen a Ferrarik Vettel, Leclerc sorrendben, a rádión azonban komoly beszélgetés zajlott a pilóták és mérnökeik között. A csapatvezetés ugyanis azt szerette volna, ha Vettel visszaengedi az élre monacói kollégáját, mivel szemlátomást a stratégia része volt, hogy Leclerc szélárnyékot biztosít a németnek a startnál, aki ellen nem is védekezett. A négyszeres világbajnok viszont azzal érvelt, hogy amúgy is megelőzte volna csapattársát, így aztán több környi rádiózgatás után maradt közöttük a sorrend, Vettel pedig a leggyorsabb köröket egymás után szórva három másodpercre el is lépett Leclerc-től. Közben hátrébb a motorcserés büntetés miatt a kilencedik pozícióból induló Max Verstappen kezdte el levadászni az ellenfeleit: Sergio Perezt látványos manőverrel utasította maga mögé – a mexikóit hamarosan Nico Hülkenberg is elkapta –, majd Lando Norrist és Carlos Sainzt is megelőzte.

Ahogy közeledtek a bokszkiállások, Vettel már négy másodperc fölé növelte az előnyét, Hamilton viszont két és félre megközelítette Leclerc-t. A kerékcserék sorát az ifjú monacói indította, majd mivel Vettelt annyival tovább hagyták kint a pályán, a német szervizelése után megfordult a sorrend a ferrarisok között. A nagy fordulat azonban csak ezután következett: Vettel autójában elromlott az MGU-K, így kénytelen volt félreállni. A versenyirányítás VSC-fázist rendelt el, ezt pedig kihasználták a Mercedesek a boksziállásra, így Hamilton át tudta venni a vezetést. Hamarosan azonban az igazi biztonsági autó is pályára hajtott, köszönhetően George Russell falba állásának: szemlátomást a brit Williamsének fékhibája támadt. Erre viszont a Ferrari reagált, kihozták egy újabb cserére Leclerc-t, aki ezzel ugyan Bottasszal szemben is pozíciót veszített, viszont a közepes keveréken rajtoló Mercedesekhez hasonlóan lágy gumival vághatott neki a hajrának.

A safety car bejövetele után Leclerc igyekezett nyomás alá helyezni Bottast, előzési közelségbe azonban nem tudott kerülni a finnhez. Az élen így már nem is változott a sorrend: a leggyorsabb kört is bezsebelő Hamilton nyert, aki így tovább növelte előnyét a vb-összetettben, a Mercedes pedig kettős győzelemnek örülhetett – azaz továbbra is veretlenek Szocsiban. Leclerc-nek be kellett érnie a harmadik hellyel, majd jött a két Red Bull Verstappen, Alexander Albon sorrendben. A középmezőny legjobbja Sainz lett, megelőzve Perezt, míg a top 10-be Norris, az időbüntetést kapó Kevin Magnussen, valamint Hülkenberg fért még be. Az F1-es világbajnoki évad két hét múlva a suzukai Japán Nagydíjjal folytatódik.

A futam végeredménye:

1. Lewis Hamilton Mercedes 1h33m38.992s
2. Valtteri Bottas Mercedes 3.829s
3. Charles Leclerc Ferrari 5.212s
4. Max Verstappen Red Bull/Honda 14.210s
5. Alexander Albon Red Bull/Honda 38.348s
6. Carlos Sainz Jr. McLaren/Renault 45.889s
7. Sergio Perez Racing Point/Mercedes 48.728s
8. Lando Norris McLaren/Renault 57.749s
9. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 58.779s
10. Nico Hulkenberg Renault 59.841s
11. Lance Stroll Racing Point/Mercedes 1m00.821s
12. Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda 1m02.496s
13. Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari 1m08.910s
14. Pierre Gasly Toro Rosso/Honda 1m10.076s
15. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari 1m13.346s
Kiesett:    
  Robert Kubica Williams/Mercedes  
  George Russell Williams/Mercedes  
  Sebastian Vettel Ferrari  
  Daniel Ricciardo Renault  
  Romain Grosjean Haas/Ferrari  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: