DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nincs, aki szerint jó ötlet a fordított rajtrács

Határozott ellenérzést váltott ki Leclerc-ből, Hamiltonból és különösen Vettelből, mikor a fordított rajtrácsot emlegették nekik. „Melyik zseni találta ki?” – bosszankodott a német. Kvjat álláspontja is hasonló, de szerinte ahogy a halót, ezt is megszoknák.

Egy opció a 2020-as szezonra – amelyről egyelőre a Formula-1 csapatai tárgyalnak –, hogy kísérleti jelleggel kvalifikációs futamokat tartanak. A Motorsport.com szerint a szombati sprintversenyeket fordított rajtráccsal tarthatják meg: a Szingapúri Nagydíj időmérőjét követő sajtótájékoztatón megkérdezték a legjobbakat, ők mit gondolnak az elképzelésről.

„Nem örülnék neki” – válaszolt a szingapúri pole-pozíciós, Charles Leclerc. „Sokkal jobban boldogít, hogy holnap az első helyről indulhatok. A legjobbnak kell nyernie és indulnia a legkedvezőbb helyről, nem megvariálni a sorrendet. Nem hiszem, hogy ez a megoldás.”

Lewis Hamilton azt sem érti, honnan jött az ötlet: „Nem is tudom, mit mondjak erre. Annak, aki ezt javasolta, fogalma sincs, miről beszél” – zárta rövidre a véleménynyilvánítást.

„Hogy őszinte legyek, totális baromságnak tartom” – reagált a legerélyesebben Sebastian Vettel. „Szerintem tudjuk, hogy ha javítani akarunk, akkor a mezőnyt kell szorosabbra fűznünk, jobb versenyekre van szükség. Ez csak a vakolat lenne. Nem tudom, melyik zseni találta ki, de ez nem megoldás, teljesen téves megközelítés.”



A kvalifikáció első három helyezettjének annak apropóján tették fel a kérdést, hogy a hétvége korábbi részében a Toro Rosso pilótája, Danyiil Kvjat alkotott a fordított rajtrácsról bővebb véleményt, amely egybevág a toppilótákéval, bár nem teljesen elzárkózó.

„Ez sebtapasz, nem oldja meg a valódi problémát. Szorosabb, versenyképesebb mezőnyre van szükség, nem arra, hogy ilyen sprintfutamokat vagy akármit kreáljunk. Természetellenesnek hangzik, amely nem old meg semmit, hanem sebtapasz, ahogy már mondtam. Ez az első reakcióm” – nyilatkozta a Motorsportnak Kvjat.

„De lehet, hogy ugyanaz lesz, mint a halóval. Bevezetik, az emberek panaszkodnak egy sort, aztán megbékélünk vele. Ugyanakkor el fogunk távolodni vele a hagyományoktól, a sport tradícióitól” – folytatta az orosz. Kvjat hozzátette, ha három helyett öt istálló alkotná az élmezőnyt, máris izgalmasabbak lennének a futamok: az összkép jobban emlékeztetne a MotoGP-re, amelynek versenyeiről szerinte a példát kell venni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: