DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Top 3: Hamilton szerint Leclerc keze volt a felfordulásban

A Ferrari hazai pályáján pole-pozíciót megszerző Leclerc boldog, de sajnálkozik a felfordulásért. Hamilton bosszankodik és gyanakodik, Bottas úgy véli, ő is nyerhette volna az időmérőt Monzában.

Teljesen váratlan, groteszk pillanatok játszódtak le az Olasz Nagydíj időmérő edzésének legvégén: miközben a Q3-as szakasz résztvevői úgy helyezkedtek, hogy szélárnyék szempontjából kedvező pozícióban kezdjék meg utolsó gyorskörüket, letelt az idő. Csak két autó jutott át a célvonalon a kockás zászló előtt, köztük Charles Leclerc – aki szintén visszavett, hiszen ő állt az első helyen, amely ekkor már nem forgott veszélyben.

„Csodálatos, hogy ennyi ember jött ki!” – nyilatkozta pár perccel a bohózatba illő jelenetek után, autójából kikászálódva Leclerc. „Nagyon örülök a pole-pozíciónak, de nagy kár azért, ami a végén történt, óriási felfordulás volt. Reméltem, hogy tudok még egy gyorskört futni, de láttam, mi történt mögöttem.”

A pályafutása első győzelmét a Belga Nagydíjon megszerző monacói szerint a Ferrari tempója még ígéretesebb, mint előző hétvégén: „Egész jó volt a tempó a versenyszimulációk során, a második szabadedzésen. Pozitív érzéseim vannak, szerintem jobb is a tempó, mint Spában volt, úgyhogy reménykedem egy erős versenyben” – zárta.



Az időből kifutó két Mercedesé lett a második és harmadik rajtpozíció Lewis Hamilton vezetésével – Valtteri Bottasnak szerencséje volt, ugyanis egyetlen mért körét a Kimi Raikkönen balesete miatt beintett piros zászló következtében először nem adták meg, aztán mégis felkerült az eredménylistára.

„Az igazat megvallva hálásnak kellene lennem, hogy az első sorban vagyok, a Ferrarikkal harcolhatok, és sikerült is szétválasztani a két autót. Éppen a tetőpont maradt el, de egyszerűen kifutottunk az időből” – mondta Hamilton, aki arra is utalást tett, hogy a sor elején haladó Leclerc keze lehetett a dologban: „Őrület, ami az időzítéssel történt, mindenki próbált pozícióba kerülni, mi pedig egyszerűen lemaradtunk miattuk. Így kell csinálni: szerezd meg a pole-t az első etapban, aztán csináld úgy, hogy fogyjon el mások ideje.”

„Balszerencsések voltunk, talán az utolsó kanyar sárga zászlója miatt maradtunk le a pole-pozícióról” – nyilatkozott a harmadik helyezett Bottas, aki a fent említett kör végén visszavett a tempóból. „Az utolsó etap pedig káosz volt mindenkinek, de így is elöl vagyunk, és ez a lényeg. De egyértelműen élveztem, és remélhetőleg holnap is így fogok érezni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: