DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Újoncot szinte biztosan nem igazol a Haas

Amennyi problémája idén van a Haasnak, amellé Günther Steiner csapatfőnök úgy véli, hogy túl nagy kockázat lenne, ha jövőre még egy újoncot is szerződtetnének. Már amennyiben átalakul a csapat pilótafelállása...

A Haas azok után, hogy szép reményekkel kezdte a szezont, talán abban a hitban, hogy ők lehetnek a legerősebb középcsapat, a Magyar Nagydíj utáni nyári szünetig oda jutott, hogy már csak a Williamst előzik meg a konstruktőri tabellán. A csapatfőnök többször elmondta, hogy jelenleg akkora problémákkal küzdenek, leginkább az autó munkára fogását illetően, hogy hiába nem nagy pontokban a lemaradásuk az előttük álló istállókhoz képest, a valóság ennél jelenleg jóval sötétebb számukra.

A problémák kihathatnak a pilótafelállásra is Steiner szerint, erről az F1 hivatalos weboldalának adott interjújában beszélt. „Nehéz ilyen döntéseket meghozni. (Egy újonc) leigazolása természetesen óriási lehetőségeket rejt magában, de ezzel egy időben ugyanekkora kockázat is. Idén például biztosan nem segített volna, ha két újoncunk van, hiszen így is el vagyunk veszve bizonyos szempontból az autót illetően, például a gumikkal. Ebben pedig egy újonc nem valószínű, hogy segített volna.”

00119017_916



Az újonc, akinek reális esélye lehetne az egyik Haas-ülésre, Pietro Fittipaldi, a világbajnok Emerson unokája viszont még nem ült autóban pénteki szabadedzéseken sem - van a Haasnak fontosabb dolga is. „Ha tudnánk, nyilván beültetnénk, de jelenleg ezt nehéz megvalósítani” - ismeri el Steiner. „Mindkét versenyzőnkre szükség van, hogy annyit ülhessenek autóban, amennyit csak tudnak. Nem az a célunk, hogy kilencedikek legyünk a konstruktőri versenyben, így semmit nem tudok ígérni Pietrónak.”

Fittipaldinak ráadásul szupelicensze sincs ahhoz, hogy versenyezhessen már jövőre. „Igen, ez is probléma. Nincsenek is olyan sokan, akiknek van, ráadásul manapság megszerezni sem egyszerű ezt. Van most már egy olyan, amivel legalább pénteki szabadedzéseken beülhet, aki rendelkezik vele, ehhez Pietrónak négy pont hiányzik. Dolgozunk rajta.”

Persze egy újonc, amekkora kockázat, ugyanannyira be is válhat, erre pedig Steiner néhány garázzsal feljebb láthat is példát közvetlen közelről. „A McLaren bevállalta ezt, és jól is sült el nekik. Lando nagyon gyors, és jó munkát is végez, viszont vigyáznia kell, mert egy-két gyengébb verseny után oda kerülhet, hogy hirtelen nagyon nehézzé válik számára, hogy kimásszon a gödörből.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: