DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ricciardo: A Red Bullnak győztes mentalitása van, a Renault-nak nem

Éveken át az élmezőnyben küzdhetett, idén viszont a középmezőny csatáihoz kénytelen hozzászokni Daniel Ricciardo, aki szerint a gyári Renault-nál még a hit is hiányzik, hogy egyáltalán nyerhetnek.

2014 óta versenyzett az energiaitalos istállónál Daniel Ricciardo (előtte két éven át a fiókcsapatnál tekerte a kormányt), 2015 kivételével minden évben szerzett futamgyőzelmet, összesen hetet. Egyre inkább kikristályosodott a csapattárs, Max Verstappen kiváló vezetési tudása, sokak szerint ezért állt tovább, annak ellenére, hogy a Red Bull is igen jó ajánlatot tett neki, hogy maradjon.

Ő azonban nagy fába vágta a fejszéjét, egyre több szakember szerint túl nagyba. A Renault gyári istállójához szerződött, amely 2016-os visszatérése óta még dobogóra sem állhatott és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy ez idén megszakadhat. Három éven át folyamatos fejlődést mutatott be a francia gárda, ám ez 2019-ben látványosan megtört. Sem a megbízhatóság, sem a tempó nincs a helyén, nemhogy az élmezőnyhöz nincs köze a sárga-feketéknek, hanem valószínűleg a tavalyi negyedik helyhez képest is hátrébb csúsznak.

Az istálló komoly elvárásokat támasztott a téli szünetben az idei évaddal kapcsolatban, de ebből a jelek szerint semmi sem valósul meg. Normál körülmények között a dobogó is elérhetetlen, a csapatot pedig saját motorjával veri rommá idén a tavaly még csak vergődő McLaren, de még kellemetlenebb, hogy a Renault-t jelenleg még a Toro Rosso is megelőzi a pontversenyben. Az ausztrál pilóta nemrég némi kritikával is illette új csapatát, hogy most már mindenképpen fejlődniük kellene, különben a következő évben is csak szenvedni fognak.

A Renault fejben és szervezettségben is elmarad a Red Bulltól?


Ricciardo szerint korábbi és jelenlegi csapata között komoly (belső) kontrasztot vett észre. „Az első naptól, ahogy beléptem a Red Bullhoz, máris azt láttam, hogy mindig minden a helyén van, a mérnöki teendőktől kezdve a személyzeti struktúrán át a megbeszélésekig. Mindig mindent részletesen kielemeztünk, az abroncsok viselkedését, a karosszéria fejlesztését, szóval mindent” – idézi a népszerű ausztrál pilótát a Gpfans.com szakportál.

„Azt mondhatom, hogy amint csatlakoztam a Red Bullhoz, azonnal az az érzésem volt, hogy ők győztesek. Amikor viszont a Renault-hoz érkeztem, azt tapasztaltam, hogy nagymértékben hiányzik az önbizalom belőlük, mert már nagyon régóta nem nyertek. Ez nem arrogancia, csak egy csapatnál büszkeségnek és magabiztosságnak kell uralkodnia és azt érzem, hogy ez itt nem éri el a Red Bull szintjét. Igaz, érthető is ennek oka. Ugyanakkor mindent megpróbálunk, hogy ez hamarosan így legyen.”

„Amikor Kanadában negyedikként végeztem az időmérőn, akkor azt gondoltam, hogy tényleg megváltoztak végre a dolgok. Mindenki boldog volt, de azért nem nyertük meg a világbajnoki címet. Olyasmi hangulat uralkodott, hogy oké, végre ide tartozunk. Mindig hinni kell abban, hogy képesek vagyunk valamit megcsinálni. Ha ezt állandósítani tudnánk, akkor a csatát máris félig megnyernénk, nagy lépés lenne” – tette hozzá Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: