DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Todt nem nézi jó szemmel Vettel zúgolódását

Miközben folyamatos tárgyalások zajlanak 2021-ről, a négyszeres világbajnok kijelentette, a szabályokon múlik, folytatja-e pályafutását vagy sem. Az FIA elnöke nem értékeli az ilyen megjegyzéseket: az F1-ben mindenkinek boldognak kellene lennie, mivel szerencsés emberek.

A színfalak mögött egyre lázasabban folyik a munka a 2021-es szabályokon és változásokon, melyek határideje október vége: a Sky Sports cikkéből kiderül, hogy Silverstone-ban az FIA és Formula-1 vezéralakjai, Jean Todt, Chase Carey, Ross Brawn és Nikolas Tombazis 90 perces találkozót tartottak, melyen a soron következő genfi tanácskozás részleteiről tárgyaltak. Erre a nagyszabású gyűlésre a csapatfőnökök, a technikai igazgatók, a versenyzők képviselői, a gumiszállító és a pályák igazgatói is hivatalosak lesznek.

A Formula-1 2021-es iránya nagynevű versenyzők jövőjét is meghatározhatja: nem véletlen, hogy a toppilóták jelenlegi szerződései 2020-ban járnak le. Sebastian Vettel például leszögezte, az új szabályok befolyásolják, folytatja-e a versenyzést a következő szezon után. Jean Todt tetszését nem nyerte el ez a kijelentés.

„Azt kell mondanom, talán féltékenynek kellene lennem. Fantasztikusnak tartom, hogy Sebastian Vettel, a négyszeres világbajnok, aki – mennyi is? 32 vagy 33 éves? – azt mondja, hogy a szabályokon múlik, abbahagyja-e. Az ő kiváltságos helyzetében sokan szeretnének lenni…” – mondta a Skynak adott interjújában a Nemzetközi Automobil Szövetség első embere. Mikor az újságíró megkérdezte, ez azt jelenti, hogy Vettel jobban tenné, ha csendben maradna, Todt így replikázott: „Hagyom, hogy saját maga értelmezze, amit elmondtam.”



Az interjúkészítő tovább feszegette a témát, felemlegetve Vettel nemrégiben történt kanadai esetét a versenyfelügyelőkkel, valamint azt a kényes kérdést, mennyire szabadna megkötni a pilóták kezét.

„Itt az F1 világában mindenkinek boldognak kellene lennie. Szerencsés emberek vagyunk, hogy ilyen problémáink vannak, annak ismeretében, milyen problémák léteznek még a világon. A stewardok ítéleteivel sosem lesznek elégedettek, akik kárára meghozzák őket. Az emberek azt mondják, csinálni kell valamit. Ha csinálunk, akkor panaszkodni fognak rá, ha nem csinálunk, akkor is panaszkodnak. Arról kell tenni, hogy ha valamihez hozzányúlunk, akkor rendes munkát végzünk. Tudnunk kell, hol kell meghúzni a határt, ami a legnehezebb rész. Ami a stewardokat illeti, meg kell őket dicsérnem az elvégzett munkaért” – fejtette ki Todt, hogy elégedetlenkedők mindig lesznek.

Bár a szezon legutóbbi versenyei eseménydús futamok voltak, Todt szerint most nem szabad hátradőlni azzal a meggyőződéssel, hogy jobb, ha a jelenlegi állapothoz csak kicsit nyúlnak hozzá.

 „Egyetértek azzal, hogy a dolgok most egészen jól alakulnak, de ambiciózusnak kell lennünk, és igyekeznünk még jobbá tenni őket. Kiszámíthatatlanságra van szükség. Épp azt mondtam Chase-nek, hogy a bajnokság első öt helyezettje kilenc verseny után 100%-os megbízhatósággal rendelkezik, ha a célba éréseket nézzük. Ezek az autók túlságosan megbízhatóak. Ha kiszámíthatatlanabb versenyeket akarunk, kevésbé megbízható autókra van szükség. A jelenlegi állapot bizonyos tekintetben túl tökéletes” – mutatott rá Todt 2021-es víziója egyik alappillérére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: