DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Bíróságra viszik azt, ahogy Lawrence Stroll megvette a Force Indiát

Úgy néz ki, nem minden tiszta azzal az ügylettel kapcsolatban, ahogy Lawrence Stroll, Lance Stroll édesapja tavaly év közben megvette a Force Indiát és lett az istálló tulajdonosa - legalábbis a csapat korábbi orosz szponzora, az Uralkali bíróságra viszi az ügyet.

Tavaly, amikor a Force India anyagi problémái egyre csak súlyosbodtak, több szakértő szerint az istálló egyik szponzora, az Uralkali volt az egyik legnagyobb esélyes arra, hogy megvegye a csapatot. A cég, amelyet az F2-ben versenyző Nyikita Mazepin apja, Dmitrij vezet, végül hoppon maradt, végül pedig egy másik versenyzőapuka, Lawrence Stroll lett az új tulajdonos.

Az Uralkali jogi képviselői úgy vélik, messze övék volt a legjobb ajánlat a csapat megvételére, szemben Strollékéval, így pedig tisztességtelenül buktak el a versenyben - éppen ezért beperelik az akkor a csapat jogi ügyeit intéző Paul Rowleyt, illetve Jason Daniel Bakert.

fi



„Az ajánlat minden egyes részvényesi követelést kielégített, valamint jelentős tőkebefektetésről is szólt az azt követő öt évre, hogy biztosíthassuk a Force India jövőbeli sikereit is” - áll az Uralkali jogi képviselőinek állásfoglalásában. „A cég becslései szerint a részvényesek tartozásainak kifizetése, valamint az adminisztrációs költségek rendezése nagyságrendileg 40 millió font körüli összeg lett volna, amelyben egyébként benne voltak az esetleges későbbi követelések is. A tények alapján, az adminisztrátorok által elfogadott ajánlat jóval gyengébb volt, mint az Uralkalié. Így pedig az Uralkali kellett volna, hogy a győztes legyen.”

Az oroszok ajánlatát 101 és 122 millió font közé taksálták, függően attól, hogy mit ajánl a többi érdeklődő, ehhez képest állítják, hogy a Lawrence Stroll vezette konzorcium jelentősen kevesebbet ajánlva lett a Force India (ma már Racing Point) új tulajdonosa. A felek meghallgatására a londoni legfelsőbb bíróság várhatóan jövő év őszén vagy telén keríthet sort.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: