DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A versenytársak is Vettel pártján a kanadai büntetés megítélésében

Az F1-et szerető közvéleményt még mindig lázban tartja a kérdés: most akkor megérdemelte-e Sebastian Vettel a Kanadában kapott büntetését? Erről is kérdezték a meghívott riválisokat a Francia Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Olyannyira beszédtéma, hogy Sebastian Vettel jogosan kapott-e büntetést Kanadában, hogy még a Ferrari sem hagyta annyiban a dolgot, éppen ezért még csak véglegesnek sem tekinthető a Kanadai Nagydíj végeredménye, pontosan emiatt. Több mezőnybeli riválist is megkérdeztek az incidensről a Francia Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol ott volt helyszínen tartózkodó kollégánk, Mészáros Sándor is, figyelve arra, mit mondanak a kérdéses esetről a versenyzők.

„Miért, volt valamilyen büntetés? Észre sem vettem...” - viccelte el először a kérdést a Renault németje, Nico Hülkenberg. „Az én véleményem erről az, hogy ez csak versenyzés, és a fűről visszajövet nagyon nehéz az autót kontrollálni. Ez nálam sima versenyincidens volt, de természetesen megvannak a szabálykönyv ide vonatkozó részei is, így ezt semmiképp nem akarom kiforgatni, és a stewardok munkáját véleményezni.”

„Talán túl sok az a határvonal, amelyek közé beszorítanak minket” - gondolkozott el ugyanerre a kérdésre Romain Grosjean, a Haas versenyzője. „Érdekes kérdés az is, hogy két teljesen eltérő szituációért ugyanaz a büntetés jár, például ha az én monacói vonalátlépésemre gondolunk, éppen ezért nehéz a stewardok dolga is. Nem is az én tisztem megítélni, hogy Seb manővere büntetést ért-e, az egyetlen, aki tudja a választ arra, hogy hagyhatott-e volna több helyet Lewisnak, mikor a fűről visszajött, az csak és kizárólag ő maga.”

00119011_001



„Minden azon múlik, honnan nézzük az esetet” - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Pierre Gasly. „Seb szempontjából ez nyilván egy nagyon kemény és túlzó büntetés, erre viszont Lewis mondhatja azt, hogy én meg megnyerhettem volna a versenyt. Viszont F1-es versenyeken, pláne ekkora tempónál, amikor mindenki a határokat keresi, ilyen dolgok előfordulnak. Nehéz meghúzni a határt, de én is azt gondolom, elég kemény döntés volt így elvenni Sebtől a győzelmet.”

„Nagyon csalódott voltam, amikor megláttam, hogy ennek büntetés lett a vége, ugyanis versenyzőként pontosan ugyanazt csináltam volna, mint Seb”  - fogalmazott mindenkinél egyértelműbben Carlos Sainz a McLaren részéről. „Hogy veszélyes volt-e? Valószínűleg. De mi nem az az F1-ben? Itt mindenhol ott van valamilyen formában a veszély. Folyamatosan a határon autózunk. Én nem látom okát a büntetésnek, viszont azt a kritikaáradatot sem értem, amit a stewardok kaptak, hiszen ők csak azt a szabályt alkalmazták, ami le van írva. Ez nem Seb hibája, nem Lewisé, még csak nem is a stewardoké, egyszerűen ennek a szabálynak nem lenne szabad léteznie.”

„Nagyon rossz így elveszteni egy győzelmet, nyilván, de a legfontosabb az, hogy a szabályokat konzisztensen, következetesen alkalmazzák minden esetben” - fogalmazott kicsit kikerülve a kérdést Antonio Giovinazzi, az Alfa versenyzője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: