Steward
Bognár Viktor
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. szeptember 24. kedd
F1

Rosberg: Vettel megérdemelte a büntetést

A 2016-os világbajnok szerint nem kifogás az, hogy piszkos volt a ferraris gumija és nem tudta irányítani rendesen az autóját: ezzel együtt is biztonságosan kellett volna visszatérni a pályára.

Nagy port a kavart a Formula-1-es Kanadai Nagydíjon Sebastian Vettelre kirótt öt másodperces büntetés, amellyel elveszítette a győzelmet Lewis Hamiltonnal szemben. Egy sor korábbi versenyző nemtetszését fejezte ki az ítélettel kapcsolatban, s ahogy az várható volt, Nico Rosberg is kifejtette véleményét a történtekről, a 2016-os világbajnok azonban a másik oldalra helyezkedett: szerinte igenis veszélyesen tért vissza a pályára a ferraris, így jogos a szankció.

„Vettel azt mondja: ’piszkos volt a gumim, elveszítettem az irányítást, hova kellett volna mennem? Alig tudtam irányítani az autómat, és nem láttam Lewist’. Oké, rendben, de Lewis ott volt. A szabály azt mondja, hogy ha lecsúszol a pályáról, akkor biztonságosan kell visszatérned” – magyarázza legújabb videójában Rosberg. „Vettel viszont keresztbevágott a pályán, és szerintem könnyedén hagyhatott volna több helyet, főleg a későbbi szakaszban, amikor Lewis már elkezdett fékezni.”

„Könnyedén hagyhatott volna nagyobb helyet, de nem tette. Teljesen kiment jobbra, és alig hagyott helyet Lewisnak. Lewis ezt így veszélyes helyzetnek látta, mivel Vettel egyre jobban húzódott arra, ezért inkább kihátrált belőle. Rengetegszer visszanéztem a felvételeket. Lewis a falban kötött volna ki, ha ott marad, mert Vettel még tovább húzódott jobbra, és annyira szűk volt már ott a hely, hogy vagy Vettelt, vagy a falat elérte volna. Szóval elég világos, hogy sajnos ez nem volt biztonságos visszatérés. Ez a szabály, szóval ez esetben megérdemelt volt a büntetés.”

A német expilóta hozzátette: apjával, az 1982-ben F1-es vb-címet szerző Keke Rosberggel is megvitatta az esetet, s bár ő azt mondta, hogy csak 40 százalékban ért egyet az ítélettel, mert a piszkos abroncs és az autó nehéz irányítása miatt nem volt egyszerű dolga Vettelnek, Nico Rosberg szerint ez nem lehet kifogás a biztonság visszatérés elmulasztására. Mindenesetre a néhány éve visszavonult versenyzőnek az sem tetszett, ahogy ferraris honfitársa az ítélethirdetés után kezelte a helyzetet:

„Panaszkodott a döntés után, amelyet már úgysem tudott semmiképp sem befolyásolni, ahelyett, hogy a vezetésre fókuszált volna és megpróbálta volna kiautózni az öt másodperces előnyt, amikor már eleve 3,3 másodperc volt a fórja. A francba már, csak koncentrált és nyomd meg azokat a köröket. Még volt esélye megnyerni a futamot. Ez egy újabb gyengeség volt Vetteltől. Olyan erős igazságtudata van, és mindig azt hiszi, hogy neki van igaza, aztán mindig másokat hibáztat. Elveszíti a koncentrációját, és nem tudja kihozni a helyzetből a maximumot. Nem volt jó ezt látni meg, meg a leintés után sem azokat a gesztusokat, meg hogy vaknak nevezte a felügyelőket. Ez mind szükségtelen volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?