DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Sajtó: Kubica elveszítheti ülését a Williamsnél

Könnyen elképzelhető, hogy Robert Kubica csodálatos visszatérése a Formula-1-be elég rövid történet lesz. A csapattársához képest is alulteljesítő lengyelt kanadai értesülések szerint lecserélhetik.

Robert Kubica már 2017 óta folyamatosan azon dolgozott, hogy mindenki meghökkenésére visszatérhessen a száguldó cirkusz mezőnyébe azok után, hogy 2011 februárjában hatalmas ralibalesete miatt súlyosan sérült jobb karja csak korlátozott mozgásra képes. Előbb a Renault, majd a Williams istállónál tesztelt, utóbbinál tesztpilótának szerződtették a tavalyi szezonra.

Idén sikerült eggyel feljebb lépnie a létrán, ugyanis George Russell csapattársaként újra állandó ülést kapott a grove-iaknál. Sok öröme azonban eddig nem volt a meseszerű visszatérésben, ugyanis a versenyautó pokoli gyenge, a pontszerzésre is teljesen alkalmatlan, bombabiztos utolsó a mezőnyben.

Kubica számára lehet, hogy rövid lesz az idei kaland a Williamsnél


Azonban újonc csapattársa rendre elpáholja, ez pedig kicsit sem vet jó fényt az egyszeres futamgyőztes lengyelre. Kubica láthatóan még Russellhez képest is nagyon szenved és stabilan lassabb, eddig minden futamon teljesen utolsóként végzett. Kanadai sajtóértesülések szerint ugyanis felmerült, hogy a Williams hamarosan lecseréli Kubicát a jelenlegi tesztpilótára, Nicholas Latifire. Igaz, némileg árnyalja a képet, hogy mindezt a Le Journal de Montreal című lap szellőztette meg a kanadai pilótáról, ami kissé megkérdőjelezi annak hitelességét. Ráadásul tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Robert Kubica komoly szponzori támogatást hozott a csapathoz, tehát menesztése esetén pénzügyileg megrendülhet az egyébként is igen szegénynek számító istálló.

Tény viszont, hogy Latifi a hétközi barcelonai tesztelésen (mindkét nap) már lehetőséget kapott a Williamsnél, rá is kérdeztek az érintettnél, mit szól a pletykákhoz, hogy hamarosan az F1-ben versenyezhet. „Természetesen a legnagyobb célom, bekerülni a Formula-1-be. De jelenleg a Formula-2-es programra fókuszálok, ez számomra az elsődleges” – reagált a felvetésre az F2-ben a legjobbak közé tartozó kanadai.

„Arra kell összpontosítanom, hogy megtartsam jelenlegi formámat és megnyerjem a bajnokságot. Ha ez sikerül, jó pozícióba kerülök ahhoz, hogy jövőre a Formula-1-ben versenyezhessek. Őszintén szólva, nem vagyok teljesen biztos abban, hogy lesz helyem az F1-ben 2020-ben. De ha visszatekintek, a Formula-2-es és GP2-es bajnokok zöme sikeresen bejutott a száguldó cirkuszba. Részemről az a legfőbb cél, ha sikerül megnyernem a bajnokságot, akkor azonnal felléphessek a Formula-1-be” – mutatott rá Latifi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: