DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Toto Wolff lehet a Formula-1 új nagyfőnöke

A 2020-as szezon után a Mercedes csapatvezetője elhagyhatja az istállót, és átveheti az F1 vezérigazgatói pozícióját Chase Carey-től. Az amerikai maradna a sportág elnöki székében, segítve az osztrák munkáját.

A racefans.net cikke a Formula-1 egyik legrangosabb újságírója, Dieter Rencken információin alapul. A szakíró a Mercedes csapatának tulajdoni viszonyaival kezd: a Daimler 60 %-os, Toto Wolff 30 %-os, Niki Lauda pedig 10 %-os részesedéssel rendelkezik, az anyacégnek azonban opciója van utóbbi 40 % felvásárlására. Rencken több meg nem nevezett forrása állítja, hogy Wolff jövőjét mérlegeli. Megkeresésére ezt az osztrák is elismerte, azt pedig nem cáfolta – de nem is igazolta – hogy szerződése 2020 végén, a szabályváltozás éve előtt.

Májusban a Mercedes vezérigazgatója, Dieter Zetsche távozik, akinek helyét a kutatási részleg vezetője, Ola Källenius veszi át. A Mercedeshez közel álló informátorok szerint Wolff és Källenius nem jönnek ki jól egymással: Rencken ezzel kapcsolatban is kérdést tett fel a csapatvezetőnek, de ő nem válaszolt.



A szerző a Formula-1 tulajdonosa, a Liberty Media háza tájáról is összegyűjtötte az információmorzsákat. Forrásai szerint Chase Carey 2020 végén távozik a sportág vezérigazgatói pozíciójából, miközben az elnöki tisztséget megtartja. Carey eredetileg 2019 végén lejárt hároméves szerződést írt alá, de ezt egy évvel meghosszabbították, hogy a szabályváltozásokat is felügyelhesse.  

A cikk szerint 2021-től kezdődően Toto Wolff venné át az irányító hatalommal rendelkező vezérigazgató pozíciót, míg Carey elnökként segítené tovább munkáját, használva kapcsolatrendszerét, többek között a Liberty Media befektetőivel. A racefans.net a Formula-1-et is megkérte, kommentálja az értesüléseket, de választ nem kapott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: