DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Élő cikkek

Így gyalult le mindenkit a Ferrari a 3. bakui edzésen

A tegnapi kettőből végül csak egyen tudtak érdemben dolgozni a csapatok, így a mai harmadik szabadedzésre úgy érkezett meg a mezőny, hogy a Ferrarit kellett megverni, ráadásul Leclerc tűnt gyorsabbnak.

Emlékeztető: Miután tegnap Pierre Gasly nem állt meg a bokszutca elején súlyellenőrzésre, a Red Bull versenyzője a pitből lesz kénytelen rajtolni holnap. Ez volt az az eset:

 

Tegnap délután még a szabadedzést végül megnyerő Charles Leclerc is majdnem túl közeli ismeretséget kötött Baku falaival.

 

George Russell is készül a szabadedzésre, miután rendbetették az autóját.

 

Az indulás előtt még egy utolsó ellenőrzés a csatornafedeleken, ezt George Russell is érdeklődéssel figyelte.

 

Öt percen is túl vagyunk már a zöld zászló meglengetése, vagyis a kezdés óta, egyelőre senkinek nincs mért ideje.

Kilenc perc is eltelt, mire mért időt láthattunk, ez Pierre Gaslyé 1:49.815-tel.

Robert Kubica is megérkezett, ideje mindössze 17 ezreddel rosszabb elsőre a red bulloshoz képest.

Gasly javít, már 1:49.605-nél áll.

Valtteri Bottas állt azóta az élre 1:45.179-cel, csapattársa, Lewis Hamilton több mint egy másodperccel lassabb nála.

Megjött Leclerc és Vettel is, csak a két Ferrari 1:44-es idővel, ebben a sorrendben.

Lewis Hamilton rátett egy lapáttal, és odatett egy kiváló kört: 1:43.929-es ideje négy tizeddel jobb mindenkinél.

Jókorákat harapnak ki a versenyzők a legjobb időkből, Leclerc már 1:42.638-nál jár, ezredre pontosan nyolc tizeddel Hamilton előtt.

Kiválóan megy Lando Norris, aki a negyedik helyen, igaz, csak néhány ezreddel, de még Bottasnál is jobb. Lewis Hamilton egyelőre szét tudta választani a Ferrarikat, és egy tizeddel Vettel előtt találjuk a nevét a második helyen.

Romain Grosjeannak és Max Verstappennek egyelőre nincs mért ideje, pedig lassan már a gyakorlás feléhez közeledünk időben.

Vettel eddig folyamatosan lassabb volt csapattársánál, viszont most már legalább ott van ismét közvetlenül mögötte, visszaelőzve Lewis Hamiltont. A német lemaradása az élen álló Leclerc-hez képest bő három tized.

Az, hogy a két Ferrari vezet, Hamilton pedig a harmadik, nem meglepő - az már annál inkább, hogy Bottas elé a negyedik-ötödik-hatodik helyre odafért Albon (!), Perez és Raikkönen is.

Bottas azóta még hátrébb csúszott, a finn már csak kilencedik. Közvetlen előtte Norrist találjuk, aki meg Kvjattól van lemaradva néhány századra.

Túl vagyunk az utolsó gyakorlás félidején, továbbra is komoly előnyben a Ferrari mindenkihez, még a Mercedeshez képest is.

Leclerc-Vettel-Hamilton-Albon-Verstappen a sorrend az első öt helyen, a monacói 1:42.638-cal vezet, mögötte nagyjából három tizednyi a differencia, ahogy haladunk egyre hátrébb.

A pontos félidei állás, meglepő nevekkel az élmezőnyben:

 

Ha kicsit hátrébb tekintünk, Kimi Raikkönen egyelőre befér a top 10-be az Alfával, és Giovinazzi sincs messze tőle, ugyanerre viszont nem képes a Renault. George Russell tükörsimán utolsó, Kubica legalább Gaslyt meg tudja előzni.

Verstappen legjobb körideje is még néhány századdal lassabb Alex Albonénál.

Egészen kiváló a két Toro Rosso, Alex Albon a negyedik helyen még Hamiltontól sincs annyira messze (1:43.259 és 1:43.561), kettővel Albon mögött pedig ott van a csapattárs Danyiil Kvjat (1:44.181) is.

Bottas visszaért Hamilton mögé a negyedik helyre, de Leclerc-től továbbra is fél másodpercre, Vetteltől pedig bő két tizedre vannak mindketten.

Lance Stroll az előző évekhez hasonlóan idén is jól megy Bakuban és hetedik, eggyel hátrébb tolta Kvjatot.

Sergio Perez meg Albont tolta hátrébb, a nagyok mögött a hatodik helytől Perez-Albon-Kvjat-Magnussen-Stroll az első tíz maradék része.

Max Verstappen a második helyen szétválasztotta a két Ferrarit, és egy tizeddel megelőzte Vettelt.

Charles Leclerc az utolsó percekre futott még egy brutális kört, előnye az 1:41.604-gyel tetemes, 1,2 másodperc.

Vettel követi Leclerc-t, és besorol a monacói mögé, ideje 1:41.802, ezzel még ő is egy másodpercet ad a harmadik Verstappennek. Verstappen két, illetve három tizeddel a két Mercedes előtt. Továbbra is nagy az aktivitás a pályán, még a legvégén is.

Csak a két Ferrari 1:41-es idővel, de még 1:42-vel kezdődő köre is csak Verstappennek van. Óriási a különbség Ferrari-többiek viszonylatban.

Az idő lejárt, néhányan még futnak mért köröket, de a sorrend érdemben valószínűleg már nem változik. Leclerc, Vettel, Verstappen, Hamilton és Bottas az első öt helyen, a kicsik közül most a Racing Point és a Toro Rosso tűnnek a legerősebbnek.

Danyiil Kvjat a hatodik helyen a végén még Hamiltont is majdnem elkapta, ideje (1:43.223) mindössze hat századdal volt rosszabb a vb-címvédőénél. A top 10-be az orosz mögött még Magnussen, Albon, Perez és Raikkönen kerültek be.