DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Exkluzív: Mintha a sors akarna kompenzálni

Az volt az érzése az embernek az Azerbajdzsáni Nagydíj első edzésnapján, mintha a sors kompenzálni szeretné a rajongókat az ezredik, Sanghajban bonyolított forduló dögunalmáért. Pénteken Baku utcáin minden megtörtént, ami ha nem is izgalmassá, de legalább mozgalmassá tud tenni egy első edzésnapot…

A nyitótréning verőfényes napsütésben, kellemes időjárási viszonyok közepette indult, viszont csupán 10 percig tartott. A felkészülési időszak kezdete óta sínylődő Williams versenyzője, George Russell a 3-as kanyarban ráhajtott egy csatornafedélre, amely felvált és szétütötte az FW42-es alját. A brit

félrehúzódott, a versenyirányítás pedig piros zászlóval félbeszakította a gyakorlást: előbb megpróbálták helyretenni a problémás csatornafedelet, majd az illetékesek úgy látták jónak, ha átfogó ellenőrzést rendelnek el, így a tréninget általános meglepetésre nem is indították újra.

00119006_069



Az FIA képviselői, munkatársai és a helyszíni illetékesek átvizsgálták a 6 kilométeres nyomvonal mentén megtalálható 360 darab csatornafedelet és csak ezután adtak engedélyt az F2-es mezőny időmérőjének, valamint az F1 második szabadedzésének elindítására. CLaire Williams, a Williams csapatfőnök-helyettese ingerülten nyiatkozott a történtekről, kihangsúlyozva, hogy F1-es helyszínhez nem méltó, ami történt, ráadásul kilátásba helyezte azt is, hogy kártérítést kérnek majd a bakui pályától. Emlékezetes: tavaly Romain Grosjean Haas-versenygépét is egy csatornafedél vágta haza Szepangban, az együttes kompenzációért folyamodott, amit – hosszas várakozás után – végül meg is kaptak.

Arif Rahimov, a promótercég képviselője a formula.hu-nak nyilatkozva sajnálkozásának adott hangot, ugyanakkor hangsúlyozta: nem feltétlenül lehet a helyi szervezők nyakába varrni a történteket. „Azt nem mondhatom, hogy nem a mi hibánk, mert a mi hibánk is, viszont az embereknek érteniük kell, hogy ez nem egy állandó versenypálya, ahol módunkban áll gondoskodni arról, hogy minden makulátlan és tökéletes legyen. Ez a pálya egy város kellős közepén található, ahol mi annyit tudtunk tenni, hogy az elmúlt 3-4 napban mindent maximálisan átnéztünk, hogy rendben van-e. 360 darab ilyen csatornafedél van a pályán, ezek közül egyetlenegy lazult meg és okozott ilyen problémát. A partnerek, az alvállalkozók, az állami ügynökségek, az önkéntesek, a sportbírók létszáma összesen negyvenezer, ennyien dolgoznak annak érdekében, hogy ez a verseny itt Bakuban megvalósulhasson. Az előző három futamunk során is adódtak apróságok, amelyeket senki nem vett észre, most viszont ez sajnos egy olyan helyzet volt, ami mindenkinek belemászott az arcába. Sajnáljuk, ami történt, de higgyék el, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő újra” – fogalmazott az üzletember.

00119006_083

Rahimov tájékoztatása szerint elegendő mennyiségű csatornafedél van raktáron ahhoz, hogy pótolni, cserélni tudjanak, amennyiben ez szükségesnek találtatik, ugyanakkor a hétvége hátralevő részében szigorítanak az ellenőrzéseken: „Miután félbeszakították az edzést, újra átnéztünk mindent és ugyanezt meg fogjuk tenni a hátralevő napokban is, minden reggel, mielőbb lezárjuk a pályát. Mindent megtettünk és megteszünk annak érdekében, hogy hasonló problémák ne forduljanak elő a hétvége hátralevő részében” – mondta lapunknak az azerbajdzsáni promótercég vezetője, aki a Williams esetleges kártérítési igényével kapcsolatban elárulta: szívélyes beszélgetést folytatott az üggyel kapcsolatban Claire Williamsszel és reménykedik abban, hogy a biztosítás fedezi majd a költségeket.

Az ügynek biztosan lesz folytatása, de legalább a második gyakorlást már meg lehetett tartani – bár voltak, akik szerint jobb lett volna, ha ez nem történik meg. Autót tört Lance Stroll és Danyiil Kvjat: a Racing Point pilótája a 2-es, a Toro Rosso versenyzője pedig a 7-es kanyarnál ütközött a falnak. Előbbi miatt 11, utóbbi miatt 9 percre kellett félbeszakítani az edzést, de ők csak a jéghegy csúcsai voltak: kisebb-nagyobb kicsúszások szinte mindenkivel történtek.

00119006_094

Az eredménylista élén a két Ferrari végzett, Charles Leclerc 0,3 másodpercet vert Sebastian Vettelre, akit további három tizeddel lemaradva Lewis Hamilton követett a Mercedes képviseletében. Az előző versenyhétvégék nyitónapjait látva nem túlzás kijelenteni: jósolni most még korai lenne azzal kapcsolatban, hogyan alakulnak az élmezőnybeli erőviszonyok a hétvége hátralevő részében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: