DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso: Meglepően jók az autó egyes részei

Bár egyelőre nem vezette a 2019-es McLarent, a wokingiakat nagykövetként segítő kétszeres világbajnok így is nyilatkozott a barcelonai tesztekről és a csapat új pilótafelállásáról.

Néhány napja erősítették meg hivatalosan is, hogy Fernando Alonso a McLaren nagyköveteként még idén vezetni fog Formula-1-es teszten: a csapat közlése szerint a 2019-es és a 2020-as autó fejlesztésében is fontos szerepet szánnak a spanyolnak. Felmerülhet a kérdés, vajon miért nem ült be már Barcelonában az autóba a kétszeres világbajnok, a versenyzéstől visszavonul pilóta viszont nem szeretett volna időt elvenni az istálló új párosától, Carlos Sainztól és Lando Norristól. Mindenesetre az MCL34-esről így is van véleménye Alonsónak, hiszen a második héten már testközelből, a pálya széléről figyelte a wokingiak ténykedését:

mclaren-teszt-barcelona-1



„Úgy gondolom, sokat tanulunk. Már múlt héten is kapcsolatban voltam a csapattal, tisztában voltam az összes megbeszélés témájával, valamint a felmerülő problémákkal. Úgy vélem, ezen a héten megerősítést nyert az autóról kialakult képünk, így szerintem néhány területet át kell alakítani és tovább kell fejleszteni, hogy javuljon a teljesítményünk. Más területek viszont meglepően jók, szóval elégedettek az eredménnyel, és úgy érzem, összességében biztató két hetünk volt. Még nem tökéletes, de az irány helyes” – idézi Alonsót a Crash.net szakoldal.

A spanyol klasszis, aki idén a WEC futamai mellett az Indy 500-on is rajthoz áll, a McLaren új versenyzőivel kapcsolatban is ismertette álláspontját: „Úgy vélem, remek ez a kombináció és a csapat számára is épp megfelelő, hiszen rengetegen újak itt vagy más istállóktól érkeztek. Jól beépülhetnek és friss lendületet hozhatnak. Carlosnak nyilván több tapasztalata van a Formula-1-ben eltöltött évek révén, mint Landónak. Lando egy természetes tehetség, de még csiszolásra szorul, és ahogy gyűjti a tapasztalatot, úgy válik majd egyre erősebbé.”

„Szerintem mindketten felkészültek, az én feladatom pedig inkább az, hogy a mérnökök jól megértsék a pályáról származó visszajelzéseiket, mert olykor a pilóták beszélnek egy nyelvet, a mérnökök meg egy másikat. Máskülönben a mérnökök az adatok alapján olyan változtatásokat javasolhatnak, amelyet nem is kért a versenyző. Úgy vélem, ezek tisztázása terén lehet a legnagyobb szerepem, főleg annak fényében, hogy még újak a csapatnál.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: