DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Majdnem teljesen máshol kötött ki az F1 helyett Romain Grosjean

Romain Grosjean az F1 hivatalos oldalának adott interjújában elmondta, kicsi híja volt, hogy 2010-ben szögre akassza sisakját és teljesen másfelé vegye az irányt: a francia akkor majdnem szakács lett.

Romain Grosjean karrierje nem indult annak idején egyszerűen F1-es versenyzőként. A jövő áprilisban már 33 éves francia még 2009-ben mutatkozhatott be a Formula 1-ben egy kiváló GP2-es szezon után. Abban az évben övé volt Nelson Piquet helyén a szezon második fele, a következő évre viszont hidegzuhanyként érte Éric Boullier döntése, miszerint Vitalij Petrov veszi át a helyét a Renault-nál.

Grosjean erről az időszakról mesélt egy, az F1 hivatalos oldalának adott interjújában. „Arra számítottam, 2010-ben is lesz helyem a rajtrácson. Úgy éreztem, jól mentem, úgy éreztem, jó úton haladok. De hát az F1-ben a politika sajnos... elég fontos, fogalmazzunk így. Próbáltam újoncként viselkedni, a lehető legkevesebbet feltűnősködni, erre meg megkaptam, hogy egoista és arrogáns vagyok. De ez egyszerűen nem volt igaz! Sőt, túl félénk voltam. Egyszerűen saját magamat adtam, mégis sokan nem szerettek. Aztán, azt hiszem, január 31-én jött a hívás Érictől, és elmondta, Vitalij kapta meg az ülést 2010-re.”

Ekkortájt Grosjean sok mindenen elgondolkozott és arra gondolt, máris vége az F1-es karrierjének. „Én a 'mindent vagy semmit' típusú ember vagyok. Amikor pedig megkaptam a hívást, az F1 hirtelen nem hogy minden nem volt az életemben, egyszercsak semmivé foszlott. Nem volt helyem az F1-ben és arra gondoltam: na és most merre? Akkor ráadásul még sokkal inkább álmodozó voltam, mint most, és úgy gondoltam, ki tudnám fordítani a világot a sarkaiból és karriereket tudnék én magam megváltoztatni.”

RG candid garage I-250



Valamit tenni kellett, és a francia majdnem végleg hátat fordított a száguldó cirkusznak. „Felszálltam egy Genfből Párizsba tartó vonatra, felhívtam a barátnőmet, aki ugye azóta már a feleségem, hogy megyek és meglátogatom, mert híreim vannak. Szakács leszek. Igen, szakács. Mindig imádtam az ételeket, emlékszem, anyukám milyen kiváló fogásokat tett le az asztalra. Máig itt van az orromban a különféle sajtok illata, illetve a csokis desszerteké. A csoki egyébként is a vallásom, egyszer megcsinálom ezt egy pólón.”

Furcsa ok miatt nem valósult meg ez végül. „Sajnos, vagy talán éppen szerencsére, végül ebből semmi nem lett. Fizikailag elmentem egy párizsi főzőiskolába, de végül be sem tudtam iratkozni. Azt mondták, túl öreg vagyok. Túl öreg, 24 évesen!”

Ezt követően aztán Grosjean a nulláról újrakezdett mindent, 2011-ben immár megnyerte  GP2-t, majd ez már elég jó ajánlólevél volt ahhoz, hogy végleg visszatérjen az F1-be. 2012-ben a Renault-ból alakuló Lotushoz igazolt, ahol két, egészen kiváló szezont futott több dobogós helyezéssel, összetettben pedig egy nyolcadik, illetve egy hetedik pozícióval, majd 2015-ig maradt is akkori állomáshelyén. Jelenlegi csapatát, a Haast az amerikaiak újoncéve, vagyis 2015 óta erősíti és már harmadik szezonját teljesítette itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: