DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Villeneuve: Bottas akár év közben is repülhet

Jacques Villeneuve szerint jövőre könnyedén előfordulhat, hogy Esteban Ocont már szezon közben beülteti a Mercedes Valtteri Bottas helyére, ha a finn nem tud kellő formajavulást mutatni.

Bottas csak az ötödik helyen ért célba a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon, a top három csapat pilótái közül utolsóként, mivel Kimi Raikkönen már a hetedik körben kiesett. Csapattársa, Lewis Hamilton mindeközben megnyerte a futamot, ráadásul tetemes, negyvennyolc másodperces előnnyel zárt Bottas előtt.

Amíg Hamilton tizenegyszer is felállhatott a pódium legfelső fokára, addig Bottasnak idén ez egyszer sem sikerült, hol a balszerencsének, hol a csapatnak a rovására volt ez írható, ugyanakkor a finn tempója idén egyértelműen elmaradt csapattársáétól.

Villeneuve-nek meggyőződése, hogy a Mercedes akár szezon közben is ajtót mutathat a finnek, ha nem tud előrelépni, és jövőre is csak árnyéka lesz önmagának: „Benne van a levegőben, hogy Ocon átveszi majd a helyét a következő szezonban, akár már év közben is. Idén ugyanazon a szinten volt, mint pár éve a Williamsszel.”

 



„Abu Dhabi borzasztóan kellemetlen volt Bottas számára. Azt mondták neki, hogy valami gond volt a gumikkal, szóval kihívták a bokszba, csakhogy egy kicsit enyhítsék a fájdalmát” – idézi Villeneuve-öt a Sky Italia.

Bottas végül a pontverseny ötödik helyén végzett, mindössze 247 egységet tudott gyűjteni, szemben Hamilton 408 pontjával. „Lewis csak három másodperccel ért célba mögötte, még olyankor is, mikor a bokszutcából indult. Ez gáz. Egyszerűen nincs Hamilton szintjén, és egész éven át ez volt a helyzet. Ez az ő szintje, ami jelenleg egy másodikszámú státuszhoz elegendő.”

A kanadai szót ejtett a Ferrari reménységéről, Charles Leclerc-ről is, aki szerinte nem abban a szerepkörben fog díszelegni a Ferrarinál, mint Bottas az Ezüst Nyilaknál: „Biztos, hogy ő nem azért megy a Ferrarihoz, hogy egy olyan szárnysegéd legyen, mint Bottas. De nehéz dolga lesz, hozzá kell szoknia az újdonságokhoz, ugyanakkor a bajnokság hosszú, Jock Clear személyében pedig megfelelő ember fogja őt segíteni. Persze a Ferrarinak egy domináns autóra lesz szüksége jövőre, ha nyerni akar.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: