DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen autója komolyan megsérült Brazíliában

Max Verstappen és Esteban Ocon brazíliai ütközése után azonnal tudni lehetett, hogy ezt bizony nem fogjuk elfelejteni egyik napról a másikra. A holland az autója sérüléseiről beszélt.

Bár elsőre úgy tűnt, csak a kerekek értek össze a mára hírhedté vált ütközés során, a visszajátszások alapján nyilvánvalóvá vált, hogy megsérült Verstappen padlólemeze is. Az első helyről kiforgatott RB14-es jobb oldalán lifegett egy nagyobb karbondarab, most pedig maga az érintett mondta el, mi is történt pontosan az autójával.

„Az autóm padlólemeze súlyosan megsérült a balesetben. Ötven pontnyi leszorítőerőt vesztettem” – mondta Verstappen a SpeedWeeknek.

Évekig beszédtéma lesz még ez az ütközés


„Ez rengeteg. Általában akkor szoktak minket hallani panaszkodni a rádióban, ha két-három pontnyit veszítünk el” – folytatta a holland pilóta. „Azt hittem, annál a pontnál véget is ért a versenyem. Az autóban ülve kellett sok mindent optimalizálnom, hogy a lehető legtöbb leszorítőerőm legyen, de nyilvánvaló, hogy ez nem volt az igazi.”

A Red Bull mérnökei elmagyarázták, hogy mit is jelent ez pontosan. Ez nagyjából a teljes leszorítóerő 10%-a, ami rengeteg, főleg ha azt nézzük, mennyire a határon autóznak a versenyzők. Bár Verstappen ennek ellenére egyre közelebb és közelebb tudott kerülni Hamiltonhoz, a leintéskor egy másodperccel elmaradt a brit mögött, akinek motorproblémákkal kellett szembenéznie.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: