DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kettőnél több USA Nagydíj az ideális?

Régóta rebesgetik, hogy az Egyesült Államok akár egynél több nagydíjat is rendezhetne évente. A mezőny egyetlen amerikai istállójának vezetője és pilótája kettőt, de akár többet is el tudna képzelni.

Hosszú éveken át nem látogatott a Formula-1 az Amerikai Egyesült Államokba, most már viszont évek óta mindig tiszteletét teszi a mezőny Austinban. Korábban (2000 és 2007 között) Indianapolisban rendezték évekig az USA Nagydíját, korábban pedig Watkins Glenben, Las Vegasban, Dallasban, Detroitban és Phoenixben is járt a száguldó cirkusz.

2012 óta a Circuit of the Americas (COTA) ad otthont az amerikai versenyhétvégének. Az eredeti tervek szerint 2019-ben Miami is beszállt volna, de a tervezett vonalvezetés negatív fogadtatásban részesült még a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton részéről is (aki pedig a várost magát nagyon kedveli). Egyelőre még csak egy évvel tolták el Miami érkezését, de a konkrét tervek egyelőre váratnak magukra.

Austin mellett további nagydíjakra is szükség lenne az Egyesült Államokban?


Az F1-ben egyetlen amerikai istállót köszönthetünk, 2016 óta a Haas-Ferrari a mezőny tagja, idén pedig fennállásuk legerősebb szezonját futják. „Nagyon fontos, hogy a Formula-1 jelen legyen az Egyesült Államokban. A COTA érkezése előtt hosszú ideig nem is volt itt futam. Szerintem a rajongótábor folyamatosan növekszik, a Formula-1 számára is fontos ez a helyszín, de számunkra is hasonló fontossággal bír mivel ez az istállónk hazai versenye” – nyilatkozta Günther Steiner, aki már régen túllépett a Magnussen-Leclerc incidensen és előre tekint a hazai futamra.

„Fantasztikus lenne, ha egy második versenyt is rendeznének Amerikában. Úgy vélem, ez így is lesz, még egy kis idő kell hozzá, de így fog történni. Bőven megvan a megfelelő számú szurkoló ahhoz, hogy két futamot is komoly érdeklődés övezzen” – tette hozzá az amerikai csapatfőnök.

Romain Grosjean, a gárda pilótája még ennél is tovább ment. „Ez a hazai versenyünk. A nagyobb ismertség eléréséért pedig több nagydíjat kellene rendezni ebben az országban. A különböző időzónák miatt nem könnyű a Formula-1-et nyomon követni Amerikában. Ebben különbözik a NASCAR-tól és az IndyCartól. Valószínűleg kettő vagy három versenyre lenne szükségünk itt, hogy még nagyobb közönséget vonzzunk” – tekintett előre a rutinos francia pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: