Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2019. július 16. kedd
F1

Stroll magához hasonlította Mick Schumachert

Lance Stroll szerint ifjabb Schumachernek megvan az esélye, hogy ugyanolyan ugrással kerüljön az F1-be, mint ő maga. A fiatal német F3-as bajnoki címért küzd a hétvégén, amiben Stroll is neki szurkol.

A 18 évesen F1-ben debütáló Lance Stroll szerint hozzá hasonlóan az ifjabb Schumacher is szélvész tempóban érkezhet meg a királykategóriába.  Michael Schumacher 19 esztendős fia a Formula-3-ban a Prema csapatával harcol a bajnoki címért, Stroll pedig úgy látja, ha a helyzet úgy hozza, a fiatal német akár egy teljes lépcsőt is kihagyhat a formulaautós szamárlétrán. „Nagyon pilótafüggő a kérdés, nem hiszem, hogy ebben van jó vagy rossz döntés. Vannak, akik lehetőséget kapnak a feljutásra, másoknak máshogy alakulnak a dolgaik” – reagált a Williams pilótája a Racefans kérdésére.

stroll-f3-podium

Stroll két éve pontosan a fenti utat járta be: 2016 végén a Premával F3-as bajnok lett, 2017-ben pedig már az F1-ben debütált. A sokak szerint ez az előretörés túl intenzív egy fiatal pilóta számára, ezért Strollék minél több teszteléssel igyekeztek pótolni a kiesett F2-es tapasztalatokat. Ez természetesen csak részmegoldásnak minősült. „Sokat vezethettem 2014-es [F1-es] technikát, de az új szabályok bevezetése azt eredményezte, hogy az autók hét másodpercet gyorsultak.”

Az F1-be érkezve Strollnak nem is az elképesztő tempó, vagy a közel ezer lóerőnyi teljesítmény, hanem az autók beállítása és a gyorsan kopó gumik okozták a legtöbb fejfájást. „A plusz lóerőket hamar meg lehet szokni, a legtöbb munka az abroncsokkal és az ideális beállításokkal van. Egyértelműen nagy az ugrás az F3-hoz képest, pályától függően körülbelül 15-20 másodpercnyi gyorsulásról beszélünk. Ez óriási különbség” – árulta el a Force Indiához készül pilóta, aki figyelemmel követi Mick Schumacher idei szezonját is.

„Főleg az idény második felében végzett nagyszerű munkát. Úgy tűnik, most sínen van. A bajnokságnak még nincs vége, de remélem, hogy befejezi, amit elkezdett. Nagy előnnyel rendelkezik, bízom benne, hogy ő és a csapat be innen már tudja hozni a célba.”

Ross Brawn, Michael Schumacher egykori munkatársa szerint nem tenne jót a feljövőben lévő fiatalnak az elhamarkodott debütálás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?