DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Stroll magához hasonlította Mick Schumachert

Lance Stroll szerint ifjabb Schumachernek megvan az esélye, hogy ugyanolyan ugrással kerüljön az F1-be, mint ő maga. A fiatal német F3-as bajnoki címért küzd a hétvégén, amiben Stroll is neki szurkol.

A 18 évesen F1-ben debütáló Lance Stroll szerint hozzá hasonlóan az ifjabb Schumacher is szélvész tempóban érkezhet meg a királykategóriába.  Michael Schumacher 19 esztendős fia a Formula-3-ban a Prema csapatával harcol a bajnoki címért, Stroll pedig úgy látja, ha a helyzet úgy hozza, a fiatal német akár egy teljes lépcsőt is kihagyhat a formulaautós szamárlétrán. „Nagyon pilótafüggő a kérdés, nem hiszem, hogy ebben van jó vagy rossz döntés. Vannak, akik lehetőséget kapnak a feljutásra, másoknak máshogy alakulnak a dolgaik” – reagált a Williams pilótája a Racefans kérdésére.

stroll-f3-podium



Stroll két éve pontosan a fenti utat járta be: 2016 végén a Premával F3-as bajnok lett, 2017-ben pedig már az F1-ben debütált. A sokak szerint ez az előretörés túl intenzív egy fiatal pilóta számára, ezért Strollék minél több teszteléssel igyekeztek pótolni a kiesett F2-es tapasztalatokat. Ez természetesen csak részmegoldásnak minősült. „Sokat vezethettem 2014-es [F1-es] technikát, de az új szabályok bevezetése azt eredményezte, hogy az autók hét másodpercet gyorsultak.”

Az F1-be érkezve Strollnak nem is az elképesztő tempó, vagy a közel ezer lóerőnyi teljesítmény, hanem az autók beállítása és a gyorsan kopó gumik okozták a legtöbb fejfájást. „A plusz lóerőket hamar meg lehet szokni, a legtöbb munka az abroncsokkal és az ideális beállításokkal van. Egyértelműen nagy az ugrás az F3-hoz képest, pályától függően körülbelül 15-20 másodpercnyi gyorsulásról beszélünk. Ez óriási különbség” – árulta el a Force Indiához készül pilóta, aki figyelemmel követi Mick Schumacher idei szezonját is.

„Főleg az idény második felében végzett nagyszerű munkát. Úgy tűnik, most sínen van. A bajnokságnak még nincs vége, de remélem, hogy befejezi, amit elkezdett. Nagy előnnyel rendelkezik, bízom benne, hogy ő és a csapat be innen már tudja hozni a célba.”

Ross Brawn, Michael Schumacher egykori munkatársa szerint nem tenne jót a feljövőben lévő fiatalnak az elhamarkodott debütálás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: