DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mindkét Toro Rossóban elszállt a fék

Bár egyébként sem vártak sokat az Orosz Nagydíjtól a faenzaiak, rettentő hamar véget ért mindkét pilóta számára a futam. Szinte teljesen egyforma piruettet mutattak be, ám ennek oka fékhiba volt.

A motorcserék miatt egész hétvégén egyértelmű volt, hogy a mezőny hátsó traktusából kénytelen majd indulni a Toro Rosso mindkét pilótája. Ám nem sokáig tartott Pierre Gasly és Brendon Hartley versenye. Mindketten egy-egy kemény féktávon csúsztak ki, igen látványosan másolva egymás manőverét nem sokkal a rajt után, már ekkor sejthető volt, hogy valami technikai malőr történt.

„Már a start után nagyon furcsa érzésem volt a fékekkel, amikor a fékpedálra tapostam, igen hosszú útja volt, majd gyorsan egyre rosszabb és rosszabb lett. A harmadik kör negyedik kanyarjában a fékezés pillanatában viszont teljesen elszállt, semmi első fékhatásom nem maradt, így fel kellett adnunk a küzdelmet” – nyilatkozta Pierre Gasly, akinek a futam elején ijesztő pillanatokban is része volt, amikor sisakjának plexijét telibe találták leszakadó karbondarabok.

„Elemeznünk kell az adatokat, hogy megtudjuk, mi történt egészen pontosan. Kár, hogy már a verseny legelején mindkét autónk kiesett a versenyből” – tette hozzá a francia. Csapattársának ugyanez a sors jutott, aki gyakorlatilag kopírozta Gasly kicsúszását és technikai hibáját.

Mindkét versenyzőnél szinte percre pontosan egyszerre jelentkezett ugyanaz a fékhiba


„Jól rajtoltam, megelőztem Pierre-t is az ötös kanyar előtt. A McLarent támadtam, amikor a fékpedálom elkezdett furcsán viselkedni, ezt jelentettem is rádión. Behívtak kerékcserére, mert megpróbáltuk egy eltérő stratégiával szinte a teljes versenytávot a lágy abroncsokkal teljesíteni” – mutatott rá Brendon Hartley.

„Amint elhagytam a bokszutcát, a fékezésnél a pedál padlóig esett be, a hátsó kerekek blokkoltak, az autóm pedig megperdült. Ugyanaz történt ugyanabban az időben mindkét versenyautónkkal, így biztos vagyok abban, hogy a csapat gyorsan kivizsgálja és megoldja a problémát a következő versenyhétvégéig. Mindannyian izgatottan várjuk Suzukát a fejlesztett alkatrészek, valamint a pénteken látott teljesítményünk miatt” – tette hozzá az új-zélandi.

A Toro Rosso-Honda mindenképpen nagy reményeket fűzhet a japán versenyhétvégéhez, a Honda hazai versenyén ugyanis az újfejlesztésű, pénteken remekül muzsikáló erőforrással indul harcba, ami a csapatfőnök szerint már át is lépte a Renault-t.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: