DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Veszélyben volt Gasly látása

Sisakrostélyán találta el egy letört alkatrész Pierre Gaslyt a vasárnapi Orosz Nagydíjon. A Toro Rosso pilótája attól félt, hogy az elem átüti a sisakját, ám a fejvédő kellően masszívnak bizonyult.

Felipe Massa 2009-es hungaroringi esete jut eszünkbe Pierre Gasly mai incidenséről. A Toro Rosso pilótáját a rajtot követő tumultusban egy lerepülő karbon alkatrész találta fejen, ám szerencséjére az elszabadult törmelék messze nem nyomott annyit, mint a Massa sérülését okozó rugó.

gasly-portre-2018-belgium



„Azt hiszem, hogy Daniel [Ricciardo] autójáról szakadt le egy elem, ami egyenesen a sisakrostélyomnak csapódott. Nagyon, nagyon félelmetes volt. Azt hittem, hogy átüti és egyenesen a szemembe fúródik, de végül lepattant róla, majd beesett a pilótafülkébe. A négyes kanyarban dobtam ki” - számolt be hidegrázós élményéről a huszonkét éves pilóta. Ricciardo a bokszkiállása során a szokásos friss szett gumi mellett egy új első szárnyat is kapott, így feltételezhető, hogy arról hiányzott a szóban forgó elem.

Gasly hálás a bukósisakja által nyújtott védelemért, ám a történethez hozzátette, hogy a becsapódás sebessége is enyhített a lehetséges károkon. „A sisakrostély elég erősnek tűnik, de lehet, hogy még kellene rajtuk fejleszteni. A sebességemnek is köze volt a végkimenetelhez. Nem voltam valami gyors, ugyanis épp a kettes kanyarból gyorsítottam ki, így talán nem volt olyan nagy a becsapódás, mintha 300 km/h-val mentem volna.”

A pályáról felpattanó törmelékek a régi időkben jelentettek igazán nagy veszélyt a pilótákra, erről elég megkérdezni Helmut Markót. A Red Bull tanácsadóját, egykori autóversenyzőt az 1972-es Francia Nagydíjon egy elszabadult kavics vakított meg fél szemére, véget vetve korábbi karrierjének.

Gasly versenyét a negyedik körben egy fékhiba zárt rövidre, így a francia az utolsó előtti helyen fejezte be az Orosz Nagydíjat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: