DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Vergne bajnokként visszatérhet az F1-be

Jean-Eric Vergne remek versenyzéssel megszerezte a Formula-E bajnoki címét, kapósabb is lett a pilótapiacon. Akár az F1-be is visszatérhet hosszú szünet után, talán éppen a Toro Rossóval.

Négy esztendővel azután, hogy rövidre sikeredett Formula-1-es pályafutása végén sorsára hagyta a Toro Rosso és Jean-Eric Vergne versenyzői ülés nélkül maradt, a még mindig fiatal francia lehetséges visszatéréséről szólnak a hírek. Vergne közben idén megszerezte a Formula-E bajnoki címét, a sorozat pedig egyre nagyobb presztízsnek örvend.

A fiatal Red Bull-junior összesen 58 versenyt teljesített a Toro Rosso istállónál 2011 és 2014 között, legjobb eredménye két hatodik helyezés, 2013-ban Kanadában és Szingapúrban végzett ilyen előkelő helyen. Daniel Ricciardo azonban jobb, megbízhatóbb teljesítményt nyújtott, így 2014-ben ő felléphetett az anyacsapathoz.

A WEC-sorozatban sikeresebben szerepelt, idén pedig a Formula-E-ben a csúcsra jutott a Techeetah istállóval. A legújabb pletykák egy versenyképes, F1-es csapattal hozták szóba a franciát, aki egyelőre kitérő választ ad a témában. „Ez is egy lehetőség” – nyilatkozta Silverstone-ban (a WEC aktuális versenyének helyszínén) Vergne a Crash.net szakoldalnak.

Vergne hosszú évek után ismét visszatérhet az F1-be?


Brendon Hartley-t 2008-ban tesztelte a Toro Rosso, ám nem kapott ülést és az egész programból menesztették a fiatal új-zélandit, hogy több, mint kilenc évvel később visszahívja a faenzai istálló, ahol azóta is versenyez. Hasonló történhet most a Formula-E bajnokával is.

„Vicces, hogy mennyire változik az autósport! Három évvel ezelőtt kötve hiszem, hogy bárki is hívott volna a Formula-1-ből, megkérdezni, hogy van-e szerződésem a jövő évre. Amikor az ember gondolkodása megváltozik, átalakul a munkamorálja, általában gyorsan az eredményét is látja. Másképp néznek rá és beszélnek vele az emberek” – fogalmazott Jean-Eric Vergne.

Nem fél attól, hogy ugyanúgy megégeti magát a Formula-1-ben, ahogy Hartley teljesítménye idén messze elmarad a szintén újonc Gasly mellett? „Ha jó ajánlat érkezik a Formula-1-ből, biztosan megfontolom. Ez olyasvalami, ami felkelti az érdeklődésemet. Egy újabb, nagy kihívás. Ezúttal mindennel rendelkezem már ahhoz, hogy jó munkát végezzek a Formula-1-ben.”

„De valójában boldoggá tesz az is, ahol jelenleg vagyok. Nincs bennem keserűség. Boldog vagyok azzal, amit elértem és ahol lehetek. Minden okkal történik. Már nem vagyok csalódott sem, tanultam a hibáimból, igazából hálás vagyok azért, ami velem történt” – tette hozzá Vergne. Ricciardo átigazolása a Renault-hoz és Alonso kiszállása felkavarta az állóvizet a 2019-es pilótafelelállással kapcsolatban, rengeteg a kérdőjel még, a jelek szerint akár Vergne-nek is juthat hely a mezőnyben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: