DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Az F1 nem akar töltelékcsapatokat

Az lenne az F1 reformjának egyik legnagyobb sikere, ha új, profi csapatok sora kopogtatna a sorozat ajtaján - állította Ross Brawn. Ehhez viszont előbb le kellene végre fektetni a motorszabályokat.

Amióta csak a Liberty Media kezébe került a Formula-1, rendszeresen olvashatunk a sorozatot érintő 2021-es szabályváltozásokról. Az új tulajdonosok nem titkolt célja a száguldó cirkusz felfrissítése, modernizálása és nem utolsó sorban élhetőbbé tétele. Az F1 sportszakmai igazgatójaként Ross Brawn számára az lenne a siker egyik legjobb mércéje, ha új csapatok sora szeretne majd csatlakozni a sorozathoz.

„Bevallom, a bevételek eloszlása és az ijesztő szabályok miatt jelenleg nem tartom valószínűnek, hogy új istálló csatlakozzon a mezőnyhöz, ezért olyan környezetet akarunk létrehozni, amely egy sornyi F1-es csapatra vágyó szervezetet vonzz be” – árulta el Brawn az F1 Fan Voice-nak. „A mezőny hátsó felének fennmaradása mindig is egy hajszálon múlott, sőt sokszor sikertelenül is végződött. Komoly kihívókat akarunk, nem olyanokat, akik csak a létszámot növelik. Azt akarjuk, hogy profi, jó pénzügyi háttérrel rendelkező, jól felépített csapatok érkezzenek – ez sikerünk egyik mércéje lesz.”

 brawn-portre-2018



A száguldó cirkusz 2020 utáni jövőjének egyik legnagyobb kérdése, hogy pontosan milyen módosításokat hajtanak majd végre az erőforrásokon. A csapatok eltérő érdekei miatt hosszú hónapok óta a levegőben lebeg ez a téma, miközben legkésőbb augusztus végéig dűlőre kellene jutniuk. Mivel Brawn hosszú ideig csapatvezetőként tevékenykedett a Formula-1-ben, ezért pontosan érti és megérti, hogy egy-egy ilyen tárgyalássorozat alkalmával mi zajlik az istállókon belül. A szakember ebből fakadóan teljesen higgadtan asszisztálja végig ezt a folyamatot, miközben a lehető legjobb végkifejletben bízik.

„Nincsenek komolyabb aggodalmaim. Tisztelnünk kell a csapatok véleményét, hiszen óriási befektetéseket és energiákat áldoznak a Formula-1-re. Most a kereskedelmi jogok tulajdonosainak és az FIA-nak a feladata, hogy bátorítsa és összefogja a csapatokat, amit szerintem ők is felismertek. Azt kell mondjam, hogy az utóbbi hetek, hónapok alapján sokkal biztosabb lettem abban, hogy mindannyian kézen fogva fogjuk végigjárni ezt az utat” – tette hozzá Brawn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: