DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Újabb vagyont ver el a szűkölködő Force India

A már jó ideje pénzügyi problémákkal küszködő csapat újra mélyen a zsebébe kell, hogy nyúljon: egy szabálymódosítás miatt a 2019-es szezonra kb. egymillió dollárt kénytelen elkölteni.

Az idei szezonhoz hasonlóan jövőre ismét súlyos pénzeket kell karosszériafejlesztésre költenie a Force Indiának, derítette ki a Racefans. Ez egy gazdag topcsapat számára az éves rutin része, de a Formula-1-es mezőny nagy része sokkal inkább olyan pénzszűkében lévő csapatokból áll, mint a Force India, számukra pedig óriási segítség az, ha egyik évről a másikra keveset változnak a szabályok, így ugyanis több alkatrészt tudnak átmenteni a következő szezonra. A Force India ezt szerette volna megtenni az idei karosszériával, ám egy szabálymódosítás ennek most keresztbe tett.

ocon-kina-pit



„Sajnos az üzemanyag-fogyasztást tekintve történt egy szabályváltozás” – utalt Andrew Green technikai igazgató arra a „könnyítésre”, amely szerint az idei 105 kg-os fogyasztási limitet 2019-ben 110 kg-ra növelik. „Mi úgy tudjuk, hogy a Mercedes ezt szándékozik kihasználni, ezért olyan autót kell terveznünk, ami ezt lehetővé teszi.”

Becsléseik szerint a karosszéria újbóli áttervezése körülbelül egymillió dollárba fog kerülni, ami jelentős kiadás az egyébként is életben maradásért küzdő alakulat számára. Greenék ráadásul tavaly ugyanezen a tortúrán mentek végig, akkor a halo bevezetése miatt voltak kénytelenek tervezőasztalhoz ülni. 

Egyébként az idén a középmezőny sűrűjébe visszacsúszott csapat – a riválisaikhoz hasonlóan – már tavasz óta az új autón dolgozik, és Green bevallása szerint abban bíznak, hogy ez a fejlesztési folyamat olyan alkatrészeket is kitermel majd, amelyeket akár már az idei típuson is bevethetnek. „Természetesen nyitva tartjuk a szemünket, hátha vannak olyan alkatrészek, amelyeket átemelhetünk az idei modellbe. Sok potenciál van még ebben az autóban, ráadásul beütemezett fejlesztéseink is vannak, amelyekkel kihúzzuk a szezont” – tette hozzá a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: