DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Költségplafon: Az élmezőny majd a fűnyíráson spórol?

Vegyes érzésekkel várja Otmar Szafnauer az F1-es költségplafon bevezetését, ugyanis szerinte a leggazdagabb istállók olyan területeken fognak sokat spórolni, amelyeknek semmi hatása a teljesítményre.

A Force India műveleti igazgatója kétkedve tekintett a Formula-1 jövőjébe, szerinte ugyanis a Liberty Media által tervezett évi 150 millió dolláros költségplafonnal a topcsapatok tudnak majd úgy sakkozni, hogy az a teljesítményüket ne érintse drasztikusan. Bár mai napig nem vehetjük készpénznek, hogy az F1-tulajdonosok valóban be fogják majd vezetni ez az élmezőnyre nézve drasztikus korlátot, mindenesetre a Liberty Media jövőképében szerepel a szigorítás.

szafnauer-portre-2017



 „Az első teendőjük az lesz [a topcsapatoknak], hogy olyan területeken fogják majd vissza a költekezést, amelyek nem járulnak hozzá a teljesítményhez” – nyilatkozta Szafnauer a Force India főhadiszállásán rendezett üzleti konferencián. „Szóval ha elmegyünk egy olyan mutatós gyárba, mint például a Mercedesé, azt fogjuk látni, hogy a napi három alkalom helyett például csak heti egyszer nyírják le a füvet” -  szúrt oda a dúsgazdag istállóknak a szakember, aki szerint a korlátozás ettől függetlenül „szükséges a sport számára”, hiszen ennek köszönhetően válhatnak a középcsapatok versenyképesebbé. 

„Mindenki tudja, hogy saját magunkon nem tudunk segíteni. Ez az egész nem a spórolásról, vagy a bevételekről szól – a lényeg azon van, hogy minél gyorsabbak legyünk, ennek során pedig időnként túlköltekezünk. Ipari szemszögből örömmel fogadjuk a költségsapkát, ugyanis ez legalább megakadályoz minket abban, hogy az elhanyagolható teljesítményt nyújtó területekre ne szórjuk el a pénzt. Nem titok, hogy közvetlen összefüggés van egy csapat kiadásai és eredményei között, így arra számítok, hogy az élmezőny teljesítménye így közelebb kerül a miénkhez” – járta körbe a témát Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: