Steward
Héjas Szilárd
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. november 26. szombat
F1

Alonso megdöntötte Schumacher rekordját

Fernando Alonso egy korábbi, Michael Schumacher által felállított csúcsot adott át a múltnak vasárnap, az Osztrák Nagydíjon. Több, mint tizenhét éves pályafutás kellett hozzá a spanyolnak.

Amikor Fernando Alonso átszelte a célvonalat Spielbergben, a McLaren-pilóta eddigi pályafutása során teljesített versenytáv elérte a 81 394 kilométert. Elképesztő szám, ezzel kétszer körbeautózhatta volna az egyenlítőt. A korábbi rekordot egykori példaképe, Michael Schumacher tartotta 81 208 kilométerrel.

A jelenlegi Formula-1-es mezőnynek könnyebb dolga van az ilyen típusú csúcsok megdöntésével kapcsolatban, több okból is. Először is, amikor a hétszeres világbajnok, német pilóta elkezdte pályafutását, még csak tizenhat futamot rendeztek egy szezonban és egy jó ideig így is maradt.

Másodszor, a kilencvenes években még jóval megbízhatatlanabbak voltak az autók, több volt a kiesés technikai hibák miatt. Igaz, éppen az utóbbi néhány esztendőben, ilyen téren Fernando Alonso sem volt éppen a csúcson, a McLaren igen gyakran állt meg alatta idő előtt.

Fernando Alonso két dologban is korábbi példaképe elé került


Harmadszor, a nyolcvanas-kilencvenes években még nemigen történt meg, hogy valaki már tizenévesen felkerül a Formula-1-be, mint például mostanában, Max Verstappen 17, Lance Stroll 18 évesen kezdte pályafutását a száguldó cirkuszban, de Fernando Alonso sem töltötte még be a húszat, amikor 2001-ben debütált a Minardinál.

A mezőny jelenlegi tagjai közül Alonso után Kimi Raikkönen teljesítette a legnagyobb versenytávot, a finn jégember 72 915 kilométernél tart, Lewis Hamilton pedig mindössze 61 556 kilométernél.

Egy másik mérföldkő tekintetében is éppen most került Fernando Alonso Michael Schumacher elé. Nyolcadik helyezésével ugyanis karrierje 238. nagydíját fejezte be, eggyel többet, mint amire a német legenda volt képes (kihagyásokkal együtt) huszonkét évet átölelő pályafutása során.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: