DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

MotoGP: Az F1 maradjon távol Assentől

Valentino Rossi és Jorge Lorenzo nem örülnének neki, ha bekerülne Assen a Formula-1-es naptárba, míg a MotoGP címvédője, Marc Marquez szerint túl gyorsak lennének itt az autók.

Amióta Max Verstappen szereplésével újra van holland pilóta az F1-ben, visszatérő téma, hogy a Liberty Media szeretne egy Holland Nagydíjat is a naptárba. Assen az egyik potenciális célpontja a száguldó cirkusznak ezt illetően, de Valentino Rossi és Jorge Lorenzo sem örülne neki, ha egy olyan pályán rendeznének Formula-1-es futamot, amely a MotoGP 1949-es indulása óta rendez motorversenyeket.

„Remélem, nem jönnek ide” – foglalt azonnal állást Rossi. „Vannak pályák, mint például múlt héten Le Castellet, amik csak autóknak adnak otthont. Történelmi szempontból Assen a motorosoké. Először is ez egy kifejezetten szokatlan pálya lenne számukra, másodsorban viszont nekünk is jobb, ha távol maradnak, mivel így kevesebb a hupli az aszfalton” – utalt arra Rossi, hogy az F1 által generált óriási erőhatások miatt felgyűrődik az aszfalt sok helyszínen. Többek között Silverstone-t is ezért kellett újraaszfaltozni. „A hagyományok miatt mondom azt, hogy csak a MotoGP-nek kellene itt versenyeznie” – zárta Rossi.

Rossi nem örülne az F1 érkezésének


Az ötszörös világbajnok Jorge Lorenzo is hasonló véleményen van: „Ahogyan Vale is mondta, furcsa lenne itt F1-es autókat látni és nem is örülnék neki különösebben. Először is a huplik miatt, a másik oldala pedig az, hogy sokat kellene módosítani a pályán, mivel az egész zöld [nincsenek bukóterek]. De persze minden lehetséges, nem tudom, pontosan milyen változtatásokra volna szükség, de leginkább az aszfalt miatt mondom: Ne jöjjön ide az F1!”

Marc Marquez, aki nemrégiben F1-es autót is tesztelhetett, nem neheztelt annyira a száguldó cirkuszra, mint társai: „Nagyon-nagyon gyors lenne itt az F1, mivel tempósak a kanyarok, ők pedig elképesztő sebességet diktálnak. A köridő nagyjából csak 1 perc lenne! De összességében szerintem jó dolog, hogy az F1 olyan helyszínek felé mutat érdeklődést, mint Assen. Talán több lenne a hupli a pályán, de ez nem akkora gond.”

Legutóbb 1985-ben rendeztek Holland Nagydíjat, akkor Zandvoort látta vendégül a mezőnyt, de egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a közeljövőben újból megrendezésre kerülhet Hollandiában egy Formula-1-es futam.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: