DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A McLarennek fogalma sincs, mi a baj

Még a tavalyinál is nagyobb gondban vannak a wokingiak. Eddig lehetett a gyenge motorra fogni, most viszont elképesztő mélyponton az istálló, a legnagyobb gond, hogy nem is értik, mi a probléma.

Bő fél évvel ezelőtt úgy fejezte be az idényt Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne, hogy a Honda-Renault cserével rögtön az élmezőnybe ugorhatnak, mivel a legjobb karosszériával rendelkeznek. Azóta egyértelműen kiderült, hogy ez a legkevésbé sincs így, a francia erőforrást használó csapatok közül nemhogy a Red Bull-lal, de már a gyári Renault-val sem igen veszik fel a versenyt. Ráadásul többedszerre is eléjük került a Toro Rosso-Honda, ami külön fájdalmas lehet a tavalyi események és nyilatkozatok tükrében.

Az év elején még többé-kevésbé versenyképes volt a McLaren, a spanyol rögtön egy ötödik helyezéssel kezdte az idényt, azóta azonban látható, hogy folyamatosan lefelé vezetett az út. Az utóbbi két futamon technikai hiba miatt kiesett (ezzel pont nélkül maradt az istálló, mivel Vandoorne nem végzett az első tízben) és Franciaországban is csak vakarja a fejét mindenki.

A szélcsatornában nem jelentkeztek a problémák


Száraz pályán zajlott az időmérő, mégis elvérzett mindkét McLaren már a Q1-ben, ami a Honda-korszakban sem volt megszokott. A legnagyobb bajuk, hogy nem látják a probléma forrását, a szélcsatornában nem jelentkeznek azok az aerodinamikai hibák, amik a pályán megjelennek.

„Úgy vélem, nagyjából azonosítottuk, hol vannak a gondok. Az aerodinamikában kell keresnünk, de valami olyan hibánk van, ami a szélcsatornában nem jelentkezik. Nem tudtunk előzetesen megoldást találni rájuk, mivel a tesztelésen nem látható” – nyilatkozta Zak Brown vezérigazgató.

„Ez nem a szélcsatorna hibája, de gyengeségünket ott nem tudtuk kijavítani, mivel nem jelentek meg. Sajnos a pályán szerzett tapasztalatokból indulhatunk csak ki, egészen pontosan be kell azonosítanunk, mivel van gond, aztán minél hamarabb megoldanunk” – tette hozzá Brown, aki megerősítette, nem térnek át teljesen a jövő évi fejlesztésekre, nem dobják az idei évet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: