DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Már csak egy mozaik hiányzik a Red Bullnak

Rengeteg információt szerzett az energiaitalos istálló a Renault és a Honda erőforrásairól Kanadában. Bár még egy fontos teszthétvégét szán az adatgyűjtésre, mielőtt végleg dönt. Honda vagy Renault?

A bikák a jelek szerint jelentősen közelebb kerültek ahhoz, hogy eldöntsék, 2019-től a Renault, vagy a Honda egységeit kívánják használni. Az utóbbi hónapokban rengeteg nyilatkozat (többségük inkább negatív hangvételű) hangzott el a francia gyártó és az istálló között, így ez csökkenti esélyét a maradásnak.

Ugyanakkor a Renault az elmúlt években (a turbóéra visszatérése óta) tíz futamgyőzelmet aratott a Red Bull partnereként, míg a Honda hosszú éveken át csak bukdácsolt. Igaz, jelenleg egyértelműen fejlődő pályára álltak a japánok, a Renault azonban egyelőre képtelen megoldani megbízhatósági problémáit és teljesítményben is elmarad a Mercedes-Ferrari duótól.

Erősödne, vagy gyengülne a Red Bull a Honda-erőforrással?


Vonzó lehet még a bikák számára az is, hogy a Honda oldalán igazi, gyári istállóvá válhatnának, míg a Renault partnereként csak vásárlók. A csapatfőnök azonban továbbra is kivár. „Komoly mennyiségű adatot gyűjtöttünk, amit még analizálnunk kell alaposabban is, ez még több hétbe is beletelik.”

„Jó lenne, ha még több különböző pályán is össze tudnánk hasonlítani a motorokat. Abban viszont biztos vagyok, hogy az Osztrák Nagydíj környékére végső elhatározásra jutunk. Úgy hallottam, a Honda az előző hétvégén óriási lépést tett előre, a Renault pedig azt hozta, amit előre ígértek. Sok-sok GPS adattal rendelkezünk, így meg tudjuk állapítani a relatív teljesítményt a két motor között” – idézi Christian Hornert a Sky.

„A mérnökök döntenek, majd a végső szót Mr Mateschitz (a Red Bull társtulajdonosa) mondja ki” – tette hozzá a csapatfőnök. Kiszivárgott, belső információk alapján a sajtó már a hét elején biztosra vette, hogy a Red Bull végül a Honda mellett fog dönteni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: