DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Brundle: Kimi pályafutása végéhez ért

Bár jól kezdte az idényt, az utóbbi hetekben gyengébben teljesített Kimi Raikkönen. Martin Brundle pedig úgy érzi, eljött az idő, hogy a finn jégember az év végén visszavonuljon, lejárt az ideje.

Az idénynyitón a Ferrarin belül rögtön meglepetés történt, Kimi Raikkönen ugyanis legyőzte a kvalifikáción Sebastian Vettelt (igaz, a versenyen némi szerencsével a német diadalmaskodott), majd a rá következő hetekben is folyamatosan versenyképes volt. Maga Vettel is elismerte, hogy óriási a csata az olasz istállón belül.

Az utóbbi helyszíneken azonban halványabb lett a veterán korelnök, míg négyszeres világbajnok csapattársa újra látványosan feljavult. Monacóban és Montrealban az időmérőn és a versenytempó tekintetében is jócskán kikapott Raikkönen Vetteltől. Az egykori Formula-1-es pilóta, visszavonulása óta pedig a Sky F1-nél kommentátorként dolgozó Martin Brundle úgy érzi, a finn elért az út végére, év végén szögre kellene akasztania sisakját.

„A Ferrari aggódhat Kimi miatt. Pontosan tudom, hogy ő a világ egyik legnépszerűbb versenyzője, de azok után, hogy (Kanadában) a kvalifikációs edzésen újabb hibát követett el kulcsfontosságú pillanatban, a versenyen is közel harminc másodperces hátránnyal csapattársa mögött érkezett célba” – fogalmazta meg kritikáját az 1996-ban visszavonult, egykori brit versenyző.

Valóban ideje lenne visszavonulnia, vagy maradt még a puskaporból?


„Kérdés, mit fog tenni az istálló? Úgy látom, Kimi elérkezett pályafutása végéhez. Még időnként képes meg-megvillanni és csodálatos tempóval jelentkezni, de képtelen folyamatosan ugyanolyan gyorsan vezetni, mint korábban. Emiatt nem is tud igazán jó hátvédje lenni Sebastian Vettelnek sem” – mutatott rá Brundle.

„A gyártók világbajnokságát megnyerni elképesztően fontos a Ferrari számára. Márpedig, ha a jelenlegi időszakban győzedelmeskedni akarnak, szükségük lesz egy Ricciardóra, vagy egy Leclerc-re Vettel mellett, már a következő szezontól. Vettelnek pedig ezt el kell fogadnia” – tette hozzá a brit, aki szerint a Ferrari nyugodt szívvel leigazolhatná jövőre Charles Leclerc-t, a fiatal monacói nem okozna csalódást a Scuderiánál sem.

Igaz, hogy láttuk már Kimi Raikkönent nagyon mély gödörben, de eddig mindig ki tudott mászni, a tavalyi és az idei évben is képes volt kiválóan teljesíteni, de több ízben balszerencséje volt. Kérdés, megkapja-e jövőre is a lehetőséget az olaszoktól. Az is nyomhat a latban, hogy a vezérpilóta, Vettel változatlanul a finnt szeretné jövőre is csapattársnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: