DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kubica: Tudtam, hogy nagy bajban vagyok

A népszerű lengyel pilóta jelenleg a Williams-Mercedes tesztpilótájaként tért vissza a Formula-1-be. Pályafutása legnagyobb balesetére emlékezett vissza, amit csodás módon, könnyedén megúszott.

2006-ban, beugróként kezdte F1-es karrierjét Robert Kubica, a meglehetősen alulteljesítő Jacques Villeneuve helyét vette át a BMW-Saubernél. A kitűnő tehetség azonnal letette névjegyét a száguldó cirkuszban, gyorsan felvette a tempót és élete harmadik versenyén máris dobogóra állhatott.

Nem egész egy évvel később azonban egy rendkívül súlyos balesetet szenvedett a Kanadai Nagydíjon. A lengyelre odafentről vigyáztak, mivel a látványra kifejezetten ijesztő karambolt nagyon olcsón megúszta. A versenyautó apró darabokra tört a többszörös becsapódástól, ám Kubicának mindössze egy kisebb bokasérülése lett.

Kubicának többszörösen is szerencséje volt a szerencsétlenségben


Az F1 Racing lap hasábjain idézte fel a baleset pillanatait. „Amikor elszabadult az autóm, láttam a lelátók legfelső részét is. Normális esetben ezt pilótaként a pályáról nem láthatjuk, úgyhogy tudtam, hogy nagy bajban vagyok” – emlékezett vissza Robert Kubica a 2007-es esetre.

A számítások szerint a becsapódások során 28G erőhatást szenvedett el, legnagyobb szerencséje, hogy a sisakja nem kapott nagy ütést a baleset során. Végig eszméleténél volt, de a pályaszemélyzet segítette ki az oldalára fordult autóból.

Első látásra rendkívül ijesztő volt a csattanás

„Emlékszem, hogy szivárgott mellettem az olaj és az nagyon forró volt. Amikor kikászálódtam az autóból, tudatosult bennem, hogy jól vagyok, csak a bokám fáj egy kicsit. Amikor mondtam az orvosoknak, hogy köszönöm, jól vagyok, óriási szemekkel néztek rám, mert azt hitték, egészen biztosan sokkot kaptam. Így visszatekintve egy kisebb csoda volt, hogy így megúsztam” – tette hozzá Kubica.

Az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött a biztonság a Formula-1-ben, ha egy ugyanilyen baleset bő harminc-harmincöt évvel ezelőtt történik, jó eséllyel nem mesélhette volna most ezt el nekünk a pilóta. Érdekesség, hogy egy év múlva Kubica visszatért Montrealba és élete egyetlen F1-es győzelmét itt szerezte meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: