DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Red Bull-Ferrari szócsata a sajtótájékoztatón

Christian Horner és Maurizio Arrivabene a sajtótájékoztatón is egymásnak feszült Laurent Mekies megszerzése miatt, amivel egy nem sokkal korábban történt megegyezést rúgott fel a Ferrari.

A tavalyi évadban erős megütközést keltett a Renault lépése, amikor is az FIA technikai igazgatóját, Marcin Budkowskit szerezték meg. Ez természetesen egyáltalán nem tetszett a riválisoknak, Budkowski ugyanis pozíciójából adódóan behatóan ismerhette az összes versenyautó technikai jellemzőit.

A Ferrari múlt héten jelentette be hivatalosan, hogy az FIA helyettes versenyigazgatóját, Laurent Mekiest csábította saját csapatába, hat hónapos kényszerű pihenő után, szeptemberben munkába is áll. Nemrég az F1 stratégiai csoportjának ülésén az ilyen esetekre tizenkét hónapos átfutási időben állapodtak meg az istállók vezetői.

Emiatt természetesen Christian Horner a Red Bull, Eric Boullier pedig a McLaren részéről tiltakozott, hogy a Ferrari felrúgta az egyezséget. Maurizio Arrivabenét természetesen meg is kérdezték a sajtótájékoztatón az ügyről. „Abszolút semmi gond nincs ezzel. Teljes mértékben tiszteletben tartottuk a svájci, helyi törvényeket, amikor Laurent-t megszereztük. Hat hónapig nem is alkalmazzuk, csak azt követően” – így a Ferrari csapatfőnöke.

Horner különösen nehezményezte a Ferrari hozzáállását


„Világosan megállapodtunk, hogy legalább tizenkét hónapos kihagyás után alkalmazhatunk FIA tisztségviselőket, ha egy csapat szerződteti őket és ez fordítva is igaz. Sőt, több istálló is az egy év helyett három éves kihagyást szorgalmazott volna, de végül 12 hónapban állapodtunk meg” – reagált Christian Horner.

„Ami a leginkább csalódást keltő, hogy az említett találkozó kevesebb, mint hat héttel ezelőtt történt. Mi értelme van ezeknek, ha valamiben megállapodunk, aztán végül mégsem úgy hajtjuk végre?” – folytatta a Red Bull csapatfőnöke.

Arrivabene érdemben nem válaszolt a vádakra. „Ez az, amit az FIA a stratégiai csoport következő ülésén megtárgyal, ami április 17-én lesz”. Horner ugyanakkor a Ferrari hozzáállását továbbra is vitatta. „Éppen a Ferrari volt, aki három éves időtartamot javasolt. Egyik nap még három éves, kötelező kihagyást javasolnak, aztán röviddel utána ez történik. Ez a megbeszéléseket teljesen feleslegessé teszi” – tette hozzá Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: