DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Tost: Több balesetre lenne szükség

Ahány ember, annyi magyarázat arra, hogy miért veszít a Formula-1 a népszerűségéből az utóbbi években. Van, aki úgy véli, hogy a túl nagy költségek és a túl kevés baleset az egyik fő ok.

Sajnos az utóbbi évtizedekben a kiscsapatok szépen lassan eltűntek a száguldó cirkuszból, a gyárak uralják az erőviszonyokat, komoly beleszólásuk van a szabályok alakításába is. Kevés (privát) istálló maradt a víz felszínén, a többiek szépen sorban bedobták a törölközőt. Alacsony költségvetéssel már kizárt, hogy valaki talpon maradjon.

A látványosan megugró működtetési és fejlesztési költségek mellett a Formula-1-ben a motorhang hiányára és a látványos, izgalmas versenyek hiánya miatt is panaszkodnak a száguldó cirkuszt (még) követők. Hogyan látja a Formula-1 jövőjét a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost?

„Az emberek ennél sokkal izgalmasabb előadásra vágynak. Előzéseket akarnak, különböző győzteseket és sok-sok balesetet. Nyilvánvalóan nem sérülteket szeretnének látni, de azt akarják, hogy újra ütközések tarkítsák a futamokat” – nyilatkozta Franz Tost a Motorsport-total.com szakoldalnak.

A nézőknek izgalom kell, különben tovább süllyed a nézettség és az érdeklődés


„Állandóan azt kell hallgatnom, amit a barátaim mondanak nekem. Hé, Franz, megnéztük régebben mindig az első két kört, a start után állandóan történt valami galiba. Most pedig már nincsenek balesetek. Vagy megpróbálunk a rajongók kedvében járni, vagy beletörődünk, hogy az érdeklődés folyamatosan csökken a Formula-1 iránt”.

A hatalmas költségek miatt is közelítenek a nagyobb gondok. „Ezt így nem csinálhatjuk tovább. Világos, hogy az élen álló csapatok, akiknek rengeteg pénzük van, semmilyen változást nem akarnak, ebben nincs is újdonság. De ha nem változtat most a Liberty Media, meg vagyok győződve róla, hogy legkésőbb 2022-2023 körül problémák lesznek” – mutatott rá a csapatfőnök.

„Emlékszik bárki is az Abu Dhabi Nagydíjra? Ha ilyen versenyeink lesznek, hamarosan a kutyát sem fogja érdekelni a Formula-1. Izgalmasabb showt kell kínálnunk” – tette hozzá Tost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: