DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kubica jövőre befutó lehet

Rengeteg szakértő és Formula-1-es rajongó szerette volna, ha megvalósul a tündérmese és Robert Kubica hét év szünet után visszatérhet a száguldó cirkuszba. 2019-ben ismét esélyes lehet.

2011 februárjának elején a fiatal lengyel pilóta az egyik legelismertebb és legkeresettebb tagja volt a Formula-1-es mezőnynek. Egy raliversenyen elszenvedett, sajnálatos baleset azonban kettétörte autóversenyzői karrierjét. Súlyos sérülései miatt a jobb alkarja a mai napig csak korlátozott mértékben mozgatható.

Ennek ellenére tavaly végképp a fejébe vette, hogy visszatér a száguldó cirkusz mezőnyébe, ehhez a fizikai felkészülést már jóval korábban meg is kezdte. Nyáron bombaként robbant a bomba, hogy a Renault istállóval tesztel a népszerű lengyel versenyző. Két privát és egy hivatalos tesztnapot is teljesített a francia gyári csapattal, egészen biztató erőnléttel és időeredményekkel.

Kubica álmai 2019-ben megvalósulnak, vagy ismét csak a második vonal marad?


A gyártó végül Carlos Sainz mellett tette le a voksát, az utolsó esély pedig a Williams maradt. Múlt héten hivatalosan is kiderült, hogy Kubicának csak a tesztpilótai szerep jut (bár a lengyel szerint ez is komoly előrelépés), az állandó ülést Szergej Szirotkin kapta meg. De ez nem jelenti azt, hogy jövőre már ne a lengyel lehetne a befutó.

„Komoly tesztprogramot szerveztünk Robert számára, ahol minden szegmensben lemérhettük tudását, ezek a mérések pedig folyamatosan tovább folytatódnak idén. Meglátjuk, hova vezet. Hogy 2019-ben versenyen is indulhatna Kubica? Igen, elképzelhető” – nyilatkozta Paddy Lowe az orosz Championat hasábjain.

Némileg meglepő, de Stoffel Vandoorne is megszólalt az ügyben, védelmébe véve Szirotkint, akit a közvélemény csak egyszerű fizetős pilótának tart, aki az SMP hátán gyalogolt be a Formula-1-be. „A Williams jól döntött. Versenyeztem Szergej ellen, nagyon is jó és gyors pilóta, aki keményen dolgozik. Sokkal gyorsabb, mint sokan hiszik” – mondta el véleményét a McLaren belga pilótája a La Derniere Heure lapban.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: