DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Utolsó szezonja lehet az idei Raikkönennek

Kimi Raikkönen 2018-ban még biztosan a Ferrari pilótája lesz, de ismét nagy kérdés lehet az év végén: vajon folytatja-e tovább a finn klasszis 2019-ben is F1-es pályafutását?

Az biztos, hogy a 2017-es szezon elején sokan nem ezt a teljesítményt várták Kimi Raikkönentől. A tavalyi autók karakterisztikáját látva néhányan a finn feltámadását és újabb győzelmeit, esetleges világbajnoki címét jósolgatták. Az autók nagyon sokat változtak 10 év alatt, de a mostaniak közelebb kerültek a vezethetőség szempontjából azokhoz, amiket Raikkönen világbajnoki évében vezettek.

Látszott, hogy a Ferrari erős és gyors, Vettel pedig bizonyította is a dolgot: öt futamgyőzelmet szerzett, és a Mexikói Nagydíjig a világbajnoki címért is harcban volt. Hét alkalommal nem állhatott dobogóra, igaz ebből a két nullázás sokba került neki a bajnoki küzdelem során. Mégis ott volt, és ő vitte, tolta előre a Ferrarit, és tartotta meg az olaszok reményét.

raikkonen-sajat-1



Raikkönen ugyan a negyedik helyen - Daniel Ricciardót a szezonzárón tudta megelőzni a tabellán - végzett az összetettben, de a 112 pontos hátránya Vettelhez képest soknak mondható. Nem tudott győzni és versenyezni a Mercedesekkel: Bottasszal olykor igen, de Hamilton megszorongatására csak csapattársa volt képes.

A Ferrari megadta neki a bizalmat 2018-ra is, de lehetséges, hogy 2019-ben, 39 évesen már nem lesz a mezőny tagja a finn. Igaz, Michael Schumacher 42 évesen vonult végleg vissza a Formula-1-ből, de ő ritka példa az autósport királykategóriájában. Az olaszokon az érezhető, hogy az utóbbi időben Raikkönenre mindig csak másodhegedűsként számítanak.

 raikkonen-sajat-2

Egyre több a feltörekvő fiatal is, akik közül választhatna a Ferrari. Hogy csak a legnagyobb neveket említsük: Daniel Ricciardo, Sergio Perez, Carlos Sainz és Esteban Ocon mindannyian bebizonyították, hogy képesek a győzelmekért és a dobogókért harcolni. Az ausztrál pilóta már bele is kóstolt a sikerbe a Red Bull kötelékében, de a bajnoki címért valószínűleg a következő években is egy Ferrariban vagy Mercedesben lehet majd harcolni.

Csak remélni tudjuk, hogy Raikkönen magára talál 2018-ban, és felveszi a kesztyűt a többiekkel a győzelemért, mert az F1 egy igen ikonikus alakjáról van szó. Az tény, hogy a pályafutása vége felé jár a finn, de minél tovább van a mezőnyben, annál tovább tudja népszerűsíteni a sportot.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: