DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ecclestone: A Ferrari meglenne az F1 nélkül

Hamarosan egy éve az új vezetés regnál a száguldó cirkuszban, de a csatározások nem csökkentek. Bernie Ecclestone szerint a Ferrari létezne az F1 nélkül, fordítva már kevésbé.

Január 23-án lesz egy éve annak, hogy Chase Carey (és a Liberty Media csoport) váltotta a Formula-1 élén Bernie Ecclestone-t. Az eltelt idő alatt sem rejtette véka alá véleményét az F1 korábbi mindenható ura, ezek a megnyilvánulások pedig igen gyakran keresztezték a jelenlegi vezetés döntéseit, vagy elképzeléseit.

Egy ideje megy már a kötélhúzás a vezetés és az élcsapatok között, ami eleve megosztja a közvéleményt. 2021-től ugyanis merőben más erőforrásokat szeretnének meghonosítani a döntéshozók, az eddigieknél egyszerűbb, olcsóbb és hangosabb motorokra váltanának. Ez viszont nem tetszik a Ferrarinak, Sergio Marchionne ki is nyilvánította, ha nem jutnak közös nevezőre a vezetőséggel, elhagyják a Formula-1-et.

Hasonlót fogalmazott meg egyébként a Mercedes részéről Toto Wolff csapatfőnök is, aki szintén nem szeretné, ha a jelenlegi erőforrásokat más típussal váltanák fel három év múlva. Mennyire kell komolyan venni a fenyegetést? Bernie Ecclestone az Auto Motor und Sport hasábjain válaszolt a kérdésre.

Ecclestone szerint az F1 nem képzelhető el a Ferrari nélkül


„Ha Luca di Montezemolóról lenne szó, nem is venném komolyan, neki az élete volt az autósport. Sergio azonban meglenne Formula-1 nélkül, neki az üzleti aspektus a legfontosabb. Számára az az elsődleges, hogy a részvényeseknek jó eredményeket képes-e felmutatni. Ha Marchionne számára nem tetszik az út, amire a Formula-1 lép, távozni fog. Félek, hogy a Ferrari ugyan létezhet F1 nélkül, de ez fordítva nem igaz” – így reagált a 87 éves üzletember.

Kitért a motorkérdésre is. „Két éve azt mondtam a csapatoknak, ha az üzemanyag-felhasználást növelnék, megtarthatnák ezt az átkozott motort. De ha rajtam múlna, kidobnám ezeket az erőforrásokat a fenébe. Bemutatása napjától egy katasztrófa volt. A Formula-1-nek vissza kellene térnie olyan motorokhoz, ami jó versenyzést biztosít, ha ez a V12, akkor legyen az” – ecsetelte véleményét Bernie Ecclestone.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: