DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A mérnök, aki két Schumacherrel dolgozott

Luca Baldisseri az igazi aranykorban dolgozott mérnökként Michael Schumacherrel a Ferrarinál, majd ugyanezt tette a bajnok fiával. Fontos hasonlóságot is felfedezett apa és fia között.

Az olasz szakember a német pilótával együtt élte meg a Scuderia és a hétszeres világbajnok zsinórban szerzett öt elsőségét, versenymérnökként komoly szerepe is volt a sikerekben. 2015 végén érezte elérkezettnek az időt a váltáshoz, azóta az utánpótlással törődik az olaszok pilótaakadémiáján. 2016 óta pedig a fiatal kanadai Lance Stroll mentora.

A bolognai mérnök rámutatott, miért is lehetett annyira sikeres akkoriban a vörös istálló, amikor Michael Schumacher csatlakozott hozzájuk. „Először is a saját kezébe vette az igazán fontos dolgok irányítását, ugyanakkor mindenkit hagyott nyugalomban, harmóniában dolgozni, közben pedig a győzelmi útra vezetett minket”.

Az olasz mérnök Jules Bianchi tesztelésénél is segédkezett


„Senki más nem tudta ennyire összefogni és egybekovácsolni a csapatot, mint Schumacher. A legcsodálatosabb pillanat az első világbajnoki címünk megnyerése volt 2000-ben, Suzukában. A Ferrari akkor már 21 éve egyéni győzelem nélkül tengődött” – emlékezett vissza Baldisseri.

Az egykori versenymérnök nemrég Michael fiával, Mickkel is szakmai kapcsolatba került. „Időnként megérintett a hasonlóság, amit bizonyos aspektusokban felfedezni véltem édesapjával. A rádión néha véletlenül Michaelnek szólítottam! Ő is szeretné jobban ismerni a technikai részleteket, ahogy annak idején apja is tette. De csak akkor beszélünk Michaelről, ha ő is szeretné, ha én hoznám fel, nem tudom, hogy reagálna a szituációra” – tette hozzá az olasz szakember.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: