DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Az év gyenge pontja: Jolyon Palmer

Kevés olyan istállót találunk a Formula-1-ben, ahol ekkora kontraszt rajzolódott ki az évad során két csapattárs között. Palmer egyáltalán nem ért fel Nico Hülkenberg szintjére.

Jolyon Palmer nagy reményekkel érkezett a Formula-1-be 2016 elején, ám a szakembereknek hamar csalódniuk kellett. Már Kevin Magnussennel sem volt képes tartani a lépést, de akkor még mentségére szolgált a visszatérő Renault gyenge teljesítménye és a tény, hogy első szezonját tölti a száguldó cirkuszban.

Számos balesettel tarkított év végén némi meglepetést keltett már az is, hogy a francia gyári istálló az idénre is megtartotta az alulteljesítő brit pilótát. Adtak neki még egy esélyt, de végül elfogyott a türelem, a sorozatos bukdácsolásnak menesztés lett a vége.

Már nyáron attól zengett a sajtó, hogy Hülkenberg új csapattársat kap. Először Robert Kubica neve merült fel, hogy esetleg már a Belga Nagydíjon is a visszatérő lengyel kapja meg a lehetőséget Palmer helyén. A Renault kereste a lehetőséget, hogy megválhasson a brit pilótától, ám annak szerződése igen jó volt a pilóta számára, milliós kártérítés járt volna Palmernek, ha a franciák idény közben kidobják.

Jolyon Palmer nem váltotta be a reményeket


Végül, amikor megnyílt az esély Carlos Sainz megszerzésére az emlékezetes tárgyalássorozat eredményeképp, akkor viszont már nem haboztak és Suzuka után végképp szétváltak Palmer és a Renault útjai. Rendkívül látványosan elmaradt Nico Hülkenbergtől, az időmérő edzéseken egyszer sem volt képes legyőzni a németet és a ponttáblázaton sem került a közelébe sem.

Igaz, időnként motorhiba is hátráltatta Jonathan Palmer fiát, ám Szingapúrig egyetlen pontot sem szerzett. Ott végül egy szerencsés hatodik hely folytán nyolc egységet gyűjtött, míg Hülkenberg úgy zárt 43 ponttal, hogy számtalan alkalommal erős pontszerző helyről esett ki technikai hiba miatt.

A Grandprix247 szakoldal megszavaztatta olvasóit az év leginkább alulteljesítő pilótáinak témakörében, fölényesen „nyert” Jolyon Palmer. De jócskán kapott szavazatot Kimi Raikkönen és Danyiil Kvjat is. Az elmúlt két esztendő alapján Palmer számára valószínűleg nemigen lesz visszaút a Formula-1-be.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: