DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Honda levezette, miért érti meg Alonsót

A japán vállalat alapítójának fia megvédi Fernando Alonsót, szerinte jogosak voltak a kétszeres világbajnok éles kritikái a gyenge és megbízhatatlan erőforrás miatt, de sajnálja a szakítást.

A legendás Soichiro Honda alapította hosszú évtizedekkel ezelőtt a japán vállalatot, amely azóta a világ egyik legnagyobb autó- és motorgyártójává nőtte ki magát. A versenyzésben is aktív szerepet vállal a cég igen hosszú ideje, köztük természetesen a Formula-1-ben is.

Az alapító fia, Hirotoshi Honda szólalt meg az utóbbi három év csalódásairól és a japán gyártó szinte értékelhetetlen teljesítményéről. Leszögezte, teljes mértékben megérti Fernando Alonso csalódottságát a McLaren-Honda projektben. Az együttműködés három keserű év után idén véget ért, ám Honda úr szerint idáig nem szabadott volna eljutni, főleg így, hogy a spanyol ászt is a soraik közt tudhatták.

Honda úr szerint Alonso éles kritikái is jogosak voltak


Az alapító legenda fiának nevéhez is fűződik hasonló esemény, ő alapította a Mugen Motorsports leányvállalatot, amely szintén hosszú éveken át szerepet vállalt a Formula-1-ben. „Alonso egy fiatal, intelligens és megnyerő ember. Teljesen megértem mély csalódottsága okát” – nyilatkozta a francia L’Equipe lapnak Hirotoshi Honda.

„Egy sportoló profi pályafutása nagyon rövid, rendkívüli feszültséggel jár ebből három értékes évet elveszíteni, ráadásul karrierjének ilyen fontos pillanatában. De ez nem az én hibám, kérem, forduljanak a Honda vállalathoz!” – fejtette ki véleményét a 75 esztendős üzletember.

„Édesapám is nagy harcos volt, gyűlölt másodiknak lenni. Röviddel a halála előtt, amikor Ayrton Sennát már letaszították a trónról, mert nem igazán tudott nyerni (a Honda lett megbízhatatlanabb és gyengébb erőforrás a rivális Renault-hoz képest), a kórházi betegágyán panaszkodott nekem: Egy dologban biztos vagyok. A japánoktól a Formula-1-ben is a harcot kell, hogy lássák. Valószínűleg túlságosan udvariasak vagyunk, de harcolni remekül tudunk” – emlékezett vissza édesapja szavaira Honda úr.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: