DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Toro Rosso nem hajlandó bocsánatot kérni

A kiscsapat tovább dühöng, és a Renault nyakába varrja a fokozódó balhét. A francia gyártó tanácsadója, Alain Prost is megszólalt: nem akar szócsatába bonyolódni, de néhány tényt leszögezett.

Valóságos háború robbant ki a Toro Rosso és motorpartnere, a Renault között szombaton, melyet az váltott ki, hogy a francia gyártó ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul egy nyilatkozatban arról beszélt, a Toro Rosso erőforrás-problémái az autóra vezethetők vissza. Ezen a Toro Rosso olyannyira felkapta a vizet, hogy hivatalos közleményben hárította a felelősséget a Renault-ra. Ebben a csapat még azt is megpendítette, talán nem véletlen, hogy a gyári Renault-val konstruktőri bajnokságban harcban álló Toro Rossót éri ennyi motorgond.

Helmut Markónak, a Red Bull tanácsadójának kellett közbelépnie: az anyacsapat is kiadta saját közleményét, melyben az osztrák szakember arról beszélt, „ahogy az lenni szokott, egy újabb hosszú szezon végén az érzelmek elszabadultak, de nagy becsben tartjuk a kapcsolatunkat, és ez továbbra is így lesz.”



A Toro Rosso csapatfőnökére, Franz Tostra azonban nem hatott a békéltető hangnem, az osztrák vezető nem hajlandó bocsánatot kérni a sajtóközleményért.

„Ez a közlemény reakció volt Cyril tegnapi interjújára, melyben a csapatot okolta az erőforrás meghibásodásáért, ami teljes mértékben helytelen volt. Miért is kéne bocsánatot kérnem? A sok kárért, ami ér minket? Lehet, hogy őt ez sértette, de mi is sértve vagyunk. Ki kezdte ezt a nonszensz dolgot? Cyril az ostoba interjújával. Azt kellett volna mondanom, hogy jól beszélt, egyetértünk vele? Nem, nem értünk egyet vele. Ezért tettük közzé az álláspontunk” – nyilatkozott a Sky televíziónak.

A Renault részéről is megszólalt egy újabb szereplő, az istállónál szintén tanácsadói tisztséget betöltő négyszeres világbajnok, Alain Prost, diplomatikusan elhatárolva a csapatot az adok-kapoktól.

„Tőlünk erre nem fog válasz érkezni, ebbe a megmondós játékba nem fogunk beszállni” – mondta a Sky Sportsnak. „Épp meghallgattam Franzot, és egy dolog biztos. Ahogy ismert, a Renault cég hosszú ideje érdekelt a Formula-1-ben, és mindenkinek pontosan ugyanazt a motort adja, ellentétben más gyártókkal. Sosem fogunk semmiféle piszkos játszmába, hogy egy helyet nyerjünk.” Arra a feltételezésre, hogy szerződésszegés miatt a Renault nem hajlandó motort adni a Toro Rossónak a szezonzárón, így felelt: „Lesz motorjuk Abu Dhabiban, ez nem kérdés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: