DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappen unatkozott a Mexikói Nagydíj alatt

Csapatfőnöke elmondása szerint, annyira dominálta a mexikói futamot Max Verstappen, hogy már unatkozni kezdett a nagy előny birtokában és egészen más dolgokra gondolt, mint a győzelem.

A rádióforgalom az utóbbi években nyilvános a csapatok és a pilóták között, így azt is hallhattuk, amikor a komoly előny tudatában a Red Bull versenymérnöke próbálta lassabb haladásra bírni a fiatal holland pilótát, aki „véletlenül” még utána is futott egy hihetetlenül gyors kört, pedig akkor már egyáltalán nem volt szüksége előnyének növelésére.

Max Verstappen számára a rajt és az első három kanyar hozott izgalmakat, amikor is külső íven sikerült megelőznie az első kockából induló Sebastian Vettelt. A riválisok a harmadik kanyar kijáratánál sikeresen lekapcsolták egymást (koccanásuk miatt Hamiltonnak kerékcserére, míg Vettelnek új szárnyért kellett a bokszba hajtania az első kör végén), ezek után a Red Bull hollandjának, erősen sarkítva szinte sétakocsikázás volt a dolga a kockás zászlóig.

Bár Verstappen aggódott, hogy vajon az ő Renault-motorja kibírja-e a célig, miután tudomást szerzett róla, hogy sorra robbannak le a francia erőforrások a többi autóban. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke úgy határozott, hogy Verstappent a motor teljesítményének letekerésére, valamint abroncsainak megóvására szólítják fel.

A Red Bullnak többször vissza kellett fognia Verstappent, hogy lassítson


„A verseny során ritka kihívással szembesültünk, nem felgyorsítani, hanem lelassítani igyekeztünk pilótánkat, ez meglehetősen szokatlan. Többször is unatkozni kezdett, ekkor kicsit begyorsult, majd ismét próbáltuk őt lassításra bírni, ám kicsit frusztrálttá vált, hogy ő ennél már nem tud lassabban menni” – elemezte a vasárnapi nagydíjat Horner.

„Szereti a kerék a kerék elleni harcot, az időmérő után viszont jobban akarta ezt a győzelmet, mint bárki más a mezőnyben” – tette hozzá a szakember. Verstappen a futam vége felé a rádión a leggyorsabb kör megszerzéséről beszélgetett a mérnökökkel, ezt Sebastian Vettel tette hasonló módon, amikor náluk versenyzett. Jelenleg ugyanis extra bónusz jár a leggyorsabb körért, Horner azonban nem szerette volna, ha Verstappen feleslegesen kockáztatja az autó és a motor épségét.

„Max meg is futotta a leggyorsabb kört, de nem sokkal később Vettel ezt egy kevéssel megdöntötte. Utasítottam a mérnököket, hogy semmi esetre se közöljék Verstappennel, hogy Seb eloroz tőle néhány eurót. Reméltem, hogy a pálya szélén levő kivetítőkön nem látja meg. Csak az volt a legfontosabb, hogy gond nélkül hazahozza az autót, ezt is tette” – tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: