DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kvjatot végleg kirúgták

Az utóbbi két évben a mennyben és a pokolban is járt Danyiil Kvjat, ám könnyen lehet, hogy végképp véget ért F1-es pályafutása. A Red Bull ugyanis végleg menesztette az orosz pilótát.

A Red Bull főnöke, Helmut Marko megerősítette az értesülést, hogy Danyiil Kvjat nem tér vissza a Formula-1-be, legalábbis biztosan nem a Toro Rosso (és még inkább nem az anyacsapat) színeiben. A 23 éves orosz versenyző 72 versenyen állt rajthoz közel négy éves pályafutása során és tavaly május óta a jelek szerint nem bizonyított eleget kényszerű próbaideje alatt.

2016 májusában ugyanis a Red Bull lefokozta a korábbi rajtbalesetei miatt Kvjatot a fiókcsapatba, ahol való igaz, hogy képtelen volt felvenni a versenyt rutintalanabb csapattársa, Carlos Sainz ellen sem, az idei szezonja pedig kifejezetten pocsékul sikeredett, különösen a tehetséges spanyollal összehasonlítva.

Szingapúr az utolsó csepp lehetett a pohárban, ami után két futam erejéig kispadozott az orosz, Pierre Gasly ült a helyére. Austinban különleges helyzet állt elő, ugyanis Sainz már átszerződött a Renault-hoz, míg Gaslynak a Super Formula sorozat döntő versenyén volt jelenése (bár végül időjárási okokból elmaradt), így pilóta nélkül állt a Toro Rosso. Kvjat újra visszaülhetett, azóta már tudjuk, hogy csak egy nagydíj erejéig.

Kvjat számára nem lesz visszaút


Azt már hétfő óta tudhattuk, hogy a Brendon Hartley, Pierre Gasly párost nevezi a Toro Rosso a mexikói versenyhétvégére, de nem volt világos, meddig jegelik ezúttal Kvjatot. A nyilatkozatok alapján innen nemigen lesz már visszaút a fiatal orosz számára. „Kvjat nem tér már vissza újra. Nem hiszünk abban, hogy nagyot fordulna vele a világ hosszabb távon. A Red Bullnál nem lesz már helye” – ismerte el Helmut Marko a német Auto Bild lapnak. „Gasly és Hartley fejezi be velünk a szezont a Toro Rossónál, aztán meglátjuk, hogyan folytatjuk később” – tette hozzá a szakember.

Az utolsó három versenyhétvégén már nem számíthatunk tehát csereberére a fiókcsapatnál. Kvjat menesztése mindenesetre rendkívül szerencsétlen időzítést kapott. Korábban sokkal inkább valószerűbbnek tűnt, ám Austinban éppen pályafutása egyik legstabilabb teljesítményével jelentkezett és szoros versenyben pontot is szerzett a Toro Rossónak.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: