DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

A Honda ismét fontos pillanatban szállt el

Rendre visszatérő megbízhatósági problémákkal szembesül a Honda, ami miatt rendkívül sok pontot veszítettek már el idén. Három hibátlan verseny után most újra a legrosszabbkor robbant le a motor.

Fernando Alonso erőn felül teljesítve mindent kihozott a McLaren-Hondából, amit csak lehetett és számos pontot kasszírozhatott volna ezzel. A nyolcadik kockából indulva a hat pontot érő hetedik hely nézett ki a spanyolnak egy olyan pályán, ahol két hosszú egyenes is található. A japán erőforrás erejéből azonban csak 24 kör tellett, így megint értékes pontok vesztek oda. Stoffel Vandoorne autójában már a rajt előtt motort kellett cserélni egy újabb, előre nem látható probléma miatt. A rémálom továbbra is folytatódik a japánoknál.

„A csapat minden tagjának hihetetlenül frusztráló volt ez a nap is. Nagy reményekkel érkeztünk az Egyesült Államokba azzal az egyértelmű célkitűzéssel, hogy pontokat szerzünk. Sajnos a megbízhatósági gondok ismét közbeszóltak mindkét versenyautónknál, ez egy kettős top-tízes eredményt vett el tőlünk” – nyilatkozta a verseny után Yusuke Hasegawa, a Honda F1-es projektjének vezetője.

„Délelőtt felfedeztünk egy technikai problémát Stoffel (Vandoorne) MGU-H komponensében, így azt a döntést hoztuk, hogy kicseréljük a teljes erőforrást. Ez azt jelentette, hogy a rajtrács végéről volt kénytelen kezdeni a versenyt, nagyon nehéz feladat elé állítva délutánra. Ennek ellenére Stoffel nagyszerűen vezetett, a pályán is bemutatott számos előzést és a teljes versenytávon kiváló tempóval jelentkezett. Kár, hogy végül egy pontot sem szerzett” – dicsérte a belga pilótát a japán szakember.

A japán erőforrás csak nem találja az igazi megbízhatóságot


„Fernando a nyolcadik helyről rajtolt és azonnal előrejött egy pozíciót. Megtartotta helyezését, minden riválisát maga mögött tartotta, amíg gond nem adódott, szintén az MGU-H komponensével. Rettentően csalódott vagyok, hogy ismét az erőforrással voltak problémák, pedig az utóbbi néhány versenyen relatíve stabilnak látszott a megbízhatósága. A szakurai gyárban azonnal kivizsgáljuk a meghibásodások okát és a jövő hétvégi Mexikói Nagydíjra megtaláljuk a megoldást” – tette hozzá Hasegawa.

A McLaren (főleg a Honda-motor) idei teljesítménye rendkívül kínos, Vandoorne háromszor, Alonso pedig mindössze kétszer volt képes pontot szerezni, tehát a lehetséges 34 lehetőségből ötször. A belga versenyző öt alkalommal, a kétszeres világbajnok pedig tizenegy (!) ízben nem látta meg a kockás zászlót úgy, hogy Alonso Monacóban nem is állt rajthoz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: