DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton az USA királya

Az Egyesült Államokban egyébként is igen népszerű Lewis Hamilton az USA Nagydíjak történetében szinte verhetetlen. Egyetlen alkalmat leszámítva mindig a brit ász diadalmaskodott.

2007-ben kezdte pályafutását Lewis Hamilton a McLaren-Mercedesnél, akkor rendezték (jelen állás szerint) utoljára az Egyesült Államok Nagydíját Indianapolisban. A megelőző négy futamot Michael Schumacher nyerte ott, ám a hétszeres világbajnok legenda visszavonult az előző évad végén. Hamilton azonnal, első fellépésekor megnyerte a versenyt, ez volt pályafutása második nagydíjgyőzelme (ekkor mutatkozott be egyébként Sebastian Vettel is a BMW színeiben, Robert Kubicát helyettesítve).

Az Egyesült Államokban ekkor hosszú évekre nélkülözni kényszerültek a rajongók a Formula-1-et, majd 2012-ben már Austinban rendezték meg a futamot. Izgalmas, szoros versenyen Lewis Hamilton elkapta a pole-pozícióból induló Sebastian Vettelt és kis különbséggel -0,6 másodperccel- megnyerte a versenyt. Ez akkor Fernando Alonsónak jött a legjobban, mivel nem nőtt további hét ponttal hátránya, így reálisabb esélye maradt a világbajnoki cím megszerzésére, amit Brazíliában egészen kis különbséggel bukott csak el Vettellel szemben.

Hamilton austini győzelmei 2012-ben kezdődtek


2013 az egyetlen fehér folt Hamiltonnál Austinban, abban az évben a Mercedes csak ritkán bizonyult még tényezőnek, ráadásul Sebastian Vettel abban az évben elképesztő dominanciát mutatott be, ez Amerikában is igaz volt. Az első kockából indulva simán nyerte is a futamot, míg Hamilton az ötödik kockából indulva lett negyedik, közel fél perc lemaradással az akkor már négyszeres világbajnok Vettel mögött.

2014-ben, az első domináns Mercedes-évadban Rosberg indult az első kockából, a mögötte eleinte takarékosan autózó Lewis Hamilton pedig a 24. körben megelőzte világbajnoki riválisát és onnantól nem is engedte ki kezéből a győzelmet. A világbajnoki cím csak Abu Dhabiban dőlt el a brit javára. Egy évre rá, 2015 ismét különleges eseményt hozott, a pálya fennállása óta először világbajnokságról döntött. Az egész hétvégét rendkívül esős körülmények között rendezték meg, az időmérő harmadik szakaszát például teljes egészében törölni is kellett. A versenyen szinte végig Nico Rosberg vezetett, ám néhány körrel a vége előtt kicsit lecsúszott a pályáról az őt üldöző Lewis Hamilton előtt és csak a brit mögé sikerült visszajönnie. Hamilton köszönte szépen és megnyerte a versenyt, behozhatatlanná váló pontelőnye okán pedig a világbajnoki címet is. Ebben az évben történt az emlékezetes sapkadobálós jelenet is Rosberg és Hamilton között.

A brit ász 2015-ben a világbajnoki címet is Austinban biztosította be

2016-ban egészen más volt a helyzet, Nico Rosberg komoly pontelőnnyel érkezett Austinba és nem is igazán törte magát a győzelem megszerzése miatt, ugyanis pontosan tudta, hogy a riválisokat jócskán verő Mercedesszel bőven elég minden hátralevő versenyen befutni Hamilton mögött másodiknak, akkor is megnyeri a világbajnokságot. Ez így is történt Austinban és a további helyszíneken is, az Abu Dhabiban látott drámai játszadozást követően.

Hamilton összességében az USA Nagydíjain hat próbálkozásból öt győzelmet aratott, ebből Texasban ötből négyszer diadalmaskodott. Most is remek esélyekkel érkezik, ugyanis bombaformában versenyzett Ázsiában, a világbajnoki cím már szinte zsebben, különösebb nyomás nélkül adhat ki mindent magából egy pályán, ami egyértelműen fekszik neki.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: