DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Komoly taktikai hiba a McLarennél

A Japán Nagydíj időmérő edzésén a rajtbüntetést kapó pilóta vette el a lehetőséget csapattársától egy sokkal jobb rajtpozícióra. Taktikai baklövés vagy belső harc a háttérben?

Nem hallottunk eddig olyasmiről, hogy a McLaren-Honda istállón belül a két pilótának bármilyen problémája is lenne egymással, de a Japán Nagydíjon az istálló mindenképpen elszúrta az időmérő edzést. Már a kvalifikáció előtt lehetett tudni, hogy Fernando Alonso 35 helyes rajtbüntetést kap, így teljesen mindegy, hol végez szombaton, úgyis az utolsó kockába száműzik.

Láttunk már idén ilyen helyzetet, Monzában ugyanis a tervezett motorcserét Olaszországra időzítette a McLaren Fernando Alonso autójában, előre lehetett tudni, hogy nem kell magát túlságosan törnie szombat délután. Stoffel Vandoorne végül a 10. helyen jutott be a Q3-ba, Alonso pedig nem erőltette túl a dolgot, a 13. helyet szerezte meg (de természetesen az utolsóelőtti helyre sorolták vissza a rajtrácson) és nem kockáztatta meg, hogy kiüsse csapattársát a legjobb tízből, ahol esetleg tovább javíthatott volna. Valószínűleg sikerült is volna valamennyit előrelépnie, de a Honda-erőforrás megmakacsolta magát az utolsó percekben. A sors iróniája, hogy végül motorcserére volt szükség a belga pilótánál is, így csak a 18. hely jutott neki.

Alonso és a csapat egyszerre vétette el?


A Japán Nagydíjon előre lehetett tudni, hogy Vandoorne megtarthatja rajthelyét, Alonso azonban nem, mert bármilyen eredményt is ért volna el, a 20. kocka jutott neki mindenképpen. A spanyol azonban túlságosan jó kört repesztett, 1:29,749-cel úgy jutott be a Q3-ba, hogy éppen saját istállótársát ütötte ki onnan, aki kevesebb, mint három századdal lemaradva esett ki. Ezzel megfosztotta a lehetőségtől, hogy szerencsés esetben a 7-8. rajtkocka egyikét is megszerezze (főleg annak tudatában, hogy Raikkönen és Bottas is öthelyes rajtbüntetésben részesült).

A spekulációk szerint Vandoorne kicsit Alonso fejére nőtt az utóbbi versenyhétvégéken, abszolút képes volt tartani a spanyol tempóját az időmérőn és a versenyeken is, Malajziában pedig meg is verte a kétszeres világbajnokot szombaton és vasárnap is. Ráadásul még az összetett pontversenyben is nagynevű csapattársa elé került. Talán ezzel akart Alonso tekintélyt teremteni, hogy megmutassa, hogy még mindig ő az úr a háznál? Vagy egyszerűen csak ennyire elszúrta a McLaren, hogy nem szólt Fernando Alonsónak, hogy ne fusson jobb kört az akkor éppen a 10., még bejutó helyen álló Vandoorne-nál?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: