DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Utoljára akar ilyet átélni a Renault

A Renault egyik szeme sír, a másik nevet. Baku után másodszor nyert futamot a francia erőforrás, ugyanakkor a gyári istálló olyat élt át, amit nem szeretne még egyszer ebben az évben.

A Red Bull fantasztikus teljesítményt nyújtva, a Ferrari technikai problémáit kihasználva dominálta a versenyt Max Verstappen révén és megérdemelt futamgyőzelmet aratott a Renault-erőforrással, pedig ezen a pályán egyáltalán nem várták, hogy kiugró sikert érhet el az istálló. A holland elverte mindkét Mercedest és a többi riválist is, aránylag simán.

Ugyanakkor a Renault gyári csapata mélyen a vert mezőnyben végzett, egész hétvégén nem találták a ritmust, a versenyen pedig úgyszintén nem sikerült javulniuk. Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke legkevésbé sem volt elégedett a franciák teljesítményével. „A csapatnak nagyon nehéz hétvégéje volt, ami rettentő rossz versenyben csúcsosodott ki. A kvalifikációtól eltekintve az autó egyáltalán nem akart működni rendesen, pedig az utóbbi versenyeken ez nem volt jellemző” – panaszkodott a csapatfőnök.

„Mindkét versenyzőnk számára borzalmas volt az első kör, utána pedig egyre inkább hátrányba kerültünk, a verseny végéig nem is sikerült kikeverednünk belőle. Megpróbáltunk egy agresszívabb stratégiával Nico (Hülkenberg) helyzetén javítani. Jóval korábban hívtuk be kerékcserére, de nem jött be, mert így is forgalomban maradt. Sok előzési kísérlete megette a gumikat, így biztonsági szempontból egy újabb cserére is szükség volt” – elemezte a futam alakulását Abiteboul.

Mindkét Renault inkább visszafelé haladt a futam közben


„Jolyon Nicóval nagyjából együtt haladt, de kétszer is megperdült, így pozíciókat veszített. Nem szeretném, ha még egyszer újra ezt látnám, amit vasárnap, meg kell vizsgálnunk a problémát, hogy megértsük, miért voltunk ilyen borzalmasan gyengék ezen a hétvégén. Biztos vagyok abban, hogy a végére járunk és Suzukában újra versenyképesek leszünk. Másrészt azonban gratulálunk partnerünknek, a Red Bullnak, hogy győzelemmel és kettős dobogóval fejezték be a versenyt a motorunkkal. Csapatmunka volt ez tőlük és jó látni, ha a partnereink sikeresek” – tette hozzá Abiteboul.

Valóban remek a Red Bull aerodinamikilag és a jelek szerint a Renault-nak még van mit tanulnia ezen a téren, mert ugyanazzal az erőforrással másfél kör hátránnyal végeztek a bikákhoz képest, messze a pontszerző zónától. Más pályákon ugyanakkor közel sincs ekkora különbség általában, így a franciáknak meg kell oldaniuk a gondot Japánig, ami miatt ennyivel elmaradtak a partneristállótól.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: